Aleksej Navalnyj tillsammans med hustrun Yulia. Foto: Facebook

Aleksej Navalnyjs rörande kärlekshyllning till frun Julia

Uppdaterad
Publicerad

Den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj svävade mellan liv och död efter att ha förgiftats med nervgiftet novitjok.

Nu hyllar han i ett Facebookinlägg sin fru Julia Navalnaja – som ständigt fanns vid hans sida då han befann sig i koma:

”Kärleken läker och väcker till liv, låt det stå i läroböcker om neurobiologi!”.

I flera inlägg på sociala medier har Aleksej Navalnyj berättat om sin återhämtning efter den dramatiska förgiftningen. Under lördagen publicerade han en bild på när han går i en trappa och berömde samtidigt läkarna på Charitésjukhuset i Berlin där han har vårdats.

Men i den senaste uppdateringen från oppositionsledaren vänder han sig till sin livskamrat. Där hyllar han sin fru Julia och skriver att hennes kärlek väckte nytt liv i honom:

”Inte en sekund tvivlar jag på att detta har en vetenskaplig förklaring. Jag hörde min frus röst, hjärnan utsöndrade dopaminer, det fick mig att må bättre. Varje besök blev bokstavligen terapeutiskt, och effekten av förväntningen alstrade mer dopamin. Men oavsett hur coolt det låter med en vetenskaplig och medicinsk förklaring, så vet jag nu med säkerhet av egen erfarenhet: kärleken läker och väcker liv igen. Julia, du räddade mig, låt det stå i läroböcker om neurobiologi!”

Navalnyj skriver också att han och Julia firade sitt 20-årsjubileum som gifta medan han befann sig i koma, men att han nästan är glad att han missade det eftersom han enligt egen utsago vet mer om kärlek nu än för en månad sedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.