Alexander Stubb satsar hårt på ledarpositioner inom EU. Foto: AP/Markku Ulander

Alexander Stubb föll i kampen om mäktiga EU-posten

Publicerad

Finländaren Alexander Stubb lyckades inte bli det konservativa blockets kandidat inför nästa års EU-val. Det blev i stället den mer konservative kandidaten Manfred Weber som vann dragkampen som kan bana väg till EU:s absoluta toppost, ordförande i den mäktiga kommissionen.

Striden stod mellan den 50-årige mer liberale finländaren Alexander Stubb och den 46-årige tyske konservative kandidaten Manfred Weber. Vid en partikongress för den konservativa och kristdemokratiska partigruppen i Europaparlamentet pekades gruppens affischnamn ut. 

Beslutet avgör även vem som blir nästa ordförande i EU-kommissionen.

Största gruppen

Eftersom EPP är EU-parlamentets klart största partigrupp och väntas bli det även efter valet den 23–26 maj 2019 så blir dagens omröstning ännu viktigare. EU-parlamentet anser nämligen att EU-kommissionens ordförande måste hämtas från någon av de personer som förts fram som toppkandidat av sin partigrupp – och då hamnar av naturliga skäl det största partiets kandidat i vinnarhålet.

Traditionell

Manfred Weber är en mer traditionell konservativ, som tillhör det bayerska partiet CSU, som också är systerparti med Angela Merkels kristdemokratiska CDU på riksnivå.

Alexander Stubb har profilerat sig med ett mer liberalt program och har haft stöd bland övriga nordbor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer