Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alina Korenjuk flydde Ukraina – en tid senare såg hon sitt barns lakan på en rysk stridsvagn. Hör henne berätta i klippet. Foto: Reuters

Hon såg barnens lakan – på rysk pansarvagn

Publicerad

Sedan krigsutbrottet har det kommit rapporter om hur ryska soldater plundrar ukrainska hem. Alina Korenjuk flydde landet men från Storbritannien kunde hon sedan se hur hennes dotters lakan prydde en rysk stridsvagn.

Hittills har ryska soldater skickat hem 58 ton stulet gods från både ryska och belarusiska städer som gränsar till Ukraina. Detta enligt uppgifter till den ryska oberoende nyhetskanalen Mediazona. Mycket av det som stulits – smink, kläder, tvättmaskiner, elsparkscyklar och tv-skärmar – säljs nu på nätet.

Alina Korenjuk bodde i ukrainska Popasna, i närheten av staden Sieverodonetsk. Nu följer hon nyhetsrapporteringen från Storbritannien och noterade en bild med bekanta saker som hon tror är hennes barns sängkläder.

– Jag hade precis köpt dem och inte ens hunnit öppna förpackningen. De låg i min dotters rum, säger hon till Reuters.

I början av april började videoklipp spridas där ryska soldater lämnar in varor på postkontor. I en granskning som har gjorts av Mediazona har man kunnat koppla försändelsenummer till soldaterna. Vissa av dem har öppet berättat om plundring i sociala medier. Detta har lett till att det ryska transportbolaget SDEK inte längre utför leveranser om man inte kan bevisa att man är den rättmätiga ägaren till det som ska fraktas.

Hör Alina berätta om bilden i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.