Danmarks hälsominister Magnus Heunicke i maj när det digitala coronapasset lanserades. Nu gäller det en tredje vaccindos. Foto: Martin Sylvest /EPA

Alla danskar erbjuds tredje vaccindos

Publicerad

Den danska regeringen erbjuder alla invånare en tredje vaccindos mot coid-19. Möjligheten öppnas drygt ett halvår efter den andra dosen, säger hälsoministern Magnus Heunicke (S).

– Vi har nu en plan för utrullningen av den tredje dosen. Danskarna får erbjudandet sex månader och 14 dagar efter att de fått sin andra dos, säger han enligt danska tv2.

Syftet med insatsen är att kompensera för att skyddet från vaccinet avtar med tiden, som mest bland de äldsta invånarna. Enligt Heunicke blir påfyllnadsdosen avgörande för att hålla nere smittspridningen framöver. Det finns inga planer på en fjärde dos, men han utesluter inte att en sådan kan bli aktuell.

Danskar som är äldre än 84 år och personer med mycket svagt immunförsvar har redan fått inbjudan till en tredje vaccindos. Härnäst kommer inbjudan att gå ut till personer i åldrarna 65-84 år och personal i sjukvård och äldreomsorgen. Därefter öppnas möjligheten för alla, enligt tv2.

”Tidpunkten viktig”

Tidpunkten för påfyllnadsdosen har en avgörande betydelse, säger Helene Probst, vicedirektör för Sundhedsstyrelsen.

– Vi vill gärna påbörja återvaccineringen innan folk blir allvarligt sjuka i covid-19, och samtidigt försäkra oss om att vi har ett väl underbyggt och evidensbaserat underlag.

Intervallet sex månader och 14 dagar bygger på bedömningar från Sundhedsstyrelsen och andra hälsovårdande myndigheter.

Många vill ha tredje spruta

75 procent av Danmarks befolkning har fått två doser vaccin, enligt Oxforduniversitetets tjänst Our World in Data.

Enligt en opinionsmätning från institutet Megafon vill 84 procent av alla fullvaccinerade ta en tredje spruta. 8 procent svarade nej medan 7 procent var osäkra, uppger tv2.

Frågan är kontroversiell. Världshälsoorganisationen (WHO )har återkommande uppmanat världens rika länder att avstå från påfyllnadsdoser till breda grupper för att i stället prioritera vaccinstöd till tredje världen, där den låga vaccinationsgraden riskerar att bilda grogrund för nya mutationer.

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA skrev nyligen i en rapport att det inte finns något omedelbart behov av tredje doser till den allmänna befolkningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet