Foto: ttVisa alla (2)
Visa alla (2)

Alla norska SAS-piloter väntades gå ut i strejk – Nu är strejken avblåst

Trots att parterna kommit överens och strejken är avblåst är flera avgångar fortsatt inställda. SAS hade inför strejkhotet ställt in omkring 100 avgångar fram till klockan 14 under torsdagen, flera till och från Sverige. I nuläget är det oklart exakt vilka flygningar som berörs. SAS uppmanar alla resenärer att kontrollera status på sin avgång.

Klockan fyra på morgonen kom medlaren med beskedet att SAS och norska pilotföreningarna kommit överens. Enligt pilotfacken har de fått igenom sina krav på bland annat schemaläggning.

SAS hade inför strejkhotet ställt in omkring 100 avgångar fram till klockan 14 under torsdagen, flera till och från Sverige. De ställs in för att ”undvika att våra kunder blir strandsatta under strejken”, skrev SAS på sin hemsida.

Trots att parterna kommit överens och strejken därmed är avblåst är flera avgångar fortsatt inställda.

I nuläget är det oklart exakt vilka flygningar som berörs. SAS uppmanar alla resenärer att kontrollera status på sin flight.

För att kontrollera vilka flyg som är inställda hänvisar SAS till sökfunktionen på sin hemsida.

– De som har en flight som ställs in får information via sms, men vi uppdaterar löpande vår hemsida med information, säger SAS svenska presschef Fredrik Henriksson till SVT Nyheter.

Samtliga norska SAS-piloter varslade

Natten till måndagen bröt förhandlingarna samman mellan SAS och det norska pilotfacket NSF. Därefter togs två piloter ut i strejk. Om parterna inte hade lyckas komma överens innan torsdagen skulle strejken ha utvidgats till att gälla samtliga norska piloter, över 550 personer, enligt Aftenposten.

Ända in på natten mellan onsdag och torsdag träffades SAS och de norska pilotföreningarna tillsammans med medlare för fortsatta samtal och för att undvika  strejk.

LÄS MER: SAS-piloter hotar med strejk

För SAS del skulle det handlat om ungefär en tredjedel av bolagets piloter, vilket skulle innebära inställda flighter. Det skulle ha drabbat framför allt Norge, men även flighter mellan Norge och Sverige. SAS flyger sträckorna Arlanda–Oslo samt Arlanda–Trondheim.

Gratis ombokning

Passagerare har rätt till gratis ombokning eller pengarna tillbaka. Kunder som har köpt en biljett till eller från Norge erbjuds redan nu gratis ombokning på bokningar fram till och med måndagen den 18 september. Om SAS inte lyckas boka om resenären till sina egna plan kan det bli aktuellt med andra flygbolag eller andra transportsätt, som buss och tåg.

– I första hand försöker vi boka om dem till andra flyg. Jag kan inte svara på om det i vissa fall även kan bli tal om buss.

Väljer man att köpa en ny och dyrare biljett med ett annat bolag får man betala mellanskillnaden själv.

För att hantera följderna av pilotstrejken har SAS förstärkt kundsupporten på flygplatser, i telefon och sociala medier.

Piloterna vill ha bättre löner och mer planerad arbetstid.

LÄS MER: Rekordmånga reste med SAS i juli

LÄS MER: SAS vd ber om ursäkt för dålig kundservice

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer