Alla uppsagda på svensk utlandsskola

Publicerad

Samtliga anställda på Svenska skolan i Berlin har sagts upp och uppmanats att söka sina jobb igen. Bakgrunden är sjunkande elevantal.

Skolan har som bäst haft ett 50-tal svenska, norska och finländska elever. På senare år har andra alternativ lockat nordbor i Berlin mer.

Den oberoende fackföreningen FAU företräder några av de åtta anställda och har hotat med rättsliga åtgärder om inte skolans huvudman, svenska Victoriaförsamlingen, går med på förhandlingar. Men skolans ledning hänvisar till tysk arbetsrätt som stadgar fri förhandlingsrätt.

– Vi kommer att förhandla med var och en av de anställda samt med FAU för de två anställda som är medlemmar där, säger skolans vd, tillika kyrkoherde i Victoriaförsamlingen, Lena Brolin till TT.

Personalen tagen på sängen

Hon beklagar uppsägningarna men försäkrar att skolan inte står inför nedläggning.

– Nej, det är ju just för att ta ansvar och säkra skolans framtid som vi måste ta det här beklagliga beslutet.

Rektor Eva Gripenstad, en av de uppsagda lärarna, håller med om att skolan måste se över sin ekonomi.

– Men personalen blev tagen av sättet som uppsägningarna gjordes på. Nu arbetar vi på som vanligt och inväntar förhandlingar.

De svenska syndikalisterna SAC ser FAU som systerorganisation och har hotat med sympatiåtgärder på arbetsplatser som tillhör Svenska kyrkan om inte förhandlingar inleds snarast.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer