Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Omtvistade appar kartlägger coronasmittade Visa alla (2)
Visa alla (2)

Allt färre nya fall i Sydkorea – rekordmånga testade

Uppdaterad
Publicerad

I Sydkorea finns tecken på att ökningen av nya fall av coronaviruset stannat upp. Man har gjort ett stort antal tester i den breda allmänheten för att hitta smittade. Det finns också appar som visar var coronasmittade personer befinner sig.

Inget annat land har per capita testat så många människor för coronavirus som Sydkorea. Drygt 200 000 människor har testats, enligt siffror från Worldometer. info. I Italien är motsvarande siffra 60 000 testade. I Sydkorea har man på kort tid satt upp ett nätverk av laboratorier runt om i landet för att hantera tester av befolkningen, enligt uppgifter till BBC. 

20 000 testas per dag

Man tar prover på 20 000 personer per dag, och resultatet redovisas inom sex timmar. Sydkorea har egen produktion av testutrustning. Den extrema efterfrågan, inte minst från USA, har lett till brist i andra länder på testkit och de kemiska ämnen som krävs, enligt uppgifter i statnews.com. De företag som tillverkar testutrustningen försöker nu öka produktionen. Nu uppmanar EU:s smittskyddsmyndighet medlemsländerna att spara på resurserna.

Låg dödlighet

Det stora underlaget av data över smittade av coronavirus i Sydkorea visar att dödligheten av coronaviruset i landet är låg – 0,7 procent. Världshälsoorganisationens globala siffror visar en dödlighet på 3,4 procent, men det anses bero på att man inte har ett lika brett underlag över antalet coronasmittade.

I det högteknologiskt utvecklade landet Sydkorea, med 50 miljoner invånare, har privata aktörer lanserat appar där man kan se var smittade personer befinner sig. Officiella data om kön, ålder och geografisk position av smittade registreras i apparna.

Färre nya fall

Enligt Sydkoreas hälsomyndighet ligger antalet nya fall per dag under den topp på 909 nya fall som noterades den 29 februari. Myndigheterna hoppas att man ser en sjunkande trend men säger sig ändå vilja fördubbla sina ansträngningar att förhindra spridning. Allmänheten uppmanas att undvika större folksamlingar och hålla ”en större social distans”, rapporterar Reuters. Skolor är stängda och anställda uppmanas att arbeta hemifrån.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet