Allt fler afghaner till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Nästan 8.000 personer från Afghanistan har sökt asyl i Sverige de senaste tre veckorna. Den dystra utvecklingen i hemlandet är främsta orsaken enligt experter.

Under perioden 1-21 oktober sökte 7.607 afghaner asyl i Sverige. Den senaste veckan 2.888 personer, varav mer än hälften var ensamkommande barn.

– Situationen försämras hela tiden i Afghanistan, berättar Katarina Hellström vid Svenska Afghanistankommittén (SAK).

Strykande åtgång på afghanska pass

Talibaner och andra militanta grupper utnyttjar det säkerhetspolitiska tomrum som uppstått efter det att nästan samtliga utländska trupper lämnat Afghanistan.

De första sex månaderna i år slogs ett nytt obehagligt rekord: 1.529 dödade civila och 3.329 skadade, enligt officiella uppgifter. Och det finns inga tecken på att säkerhetsläget kommer att förbättras.

För att lämna Afghanistan den officiella vägen krävs pass. Enligt den internationella organisationen för migration (IOM) sökte 1.000 afghaner pass varje dag, ett år senare var antalet sökande 5.000 per dag.

Svenska beslut påverkar

I början av 2014 hade säkerhetsläget blivit så pass bra i Aghanistan att svenska Migrationsverket gjorde ett nytt så kallat rättsligt ställningstagande.

– Nu pågår det inte längre väpnad konflikt i någon av landets provinser. I stället råder det andra svåra motsättningar i hela landet – utom i Kabul och provinshuvudstäderna, sa Fredrik Beijer, till förordnad rättschef på Migrationsverket.

Beslutet uppfattades bland flyende afghaner som att det blivit svårare att få asyl i Sverige och antalet asylsökande afghaner minskade något jämfört med året före.

I juni 2015 fattade Migrationsverket ett nytt beslut, säkerhetsläget bedömdes nu som mycket allvarligt i stora delar av landet. I myndighetens skrivelse stod det att ”säkerhetsläget i Afghanistan utom i provinserna Kabul, Panjshir, Bamyan, Daikundi, Takhar, Balkh och Samangan når upp till kravet för inre väpnad konflikt”.

Beslutet tolkades snabbt av afghaner på flykt att det nu blivit lättare att få asyl i Sverige.

– De som tar sig till Europa väljer land där det kan det finnas en möjlighet, säger Katarina Hellström vid Svenska Afghanistankommittén. 

Osäker framtid för afghaner i Pakistan och Iran

Krigen i Afghanistan på 1980- och 90-talen ledde till att flera miljoner afghaner flydde till grannländerna.

I Pakistan lever runt 2,5 miljoner afghaner i en flyktingliknande tillvaro. Men den pakistanska regeringen har tydligt signalerat att de vill bli av med afghanerna redan i år och att de kommer att använda våld om det krävs för att genomföra massutvisningen.

Även om det är signalpolitik som kanske inte verkställs är budskapet tydligt: Ni har ingen framtid i Pakistan. 

I Iran lever, enligt myndigheterna, tre miljoner afghaner; många av dem under svåra ekonomiska förhållanden. Irans ekonomi går på knä, bland annat på grund av utländska sanktioner och det usla ekonomiska läget påverkar myndigheternas inställning till afghanska flyktingar.

Enligt Katarina Hellström tvångsutvisas afghaner till hemlandet.

– Det är oroligt i hela regionen, berättar Katarina Hellström vid Svenska Afghanistankommittén.

Främst unga afghaner

De senaste sju dagarna har 9.673 personer sökt asyl i Sverige. Allra flest kommer från Syrien, 3.326 personer, men nästan lika många kommer från Afghanaistan 2.888.

Det som skiljer avsevärt är att mer än hälften av afghanerna är ensamkommande barn, 1.861, medan bara 219 av de som flytt från Syrien var minderåriga.

Syrien: 3.326

Afghanistan: 2.888

Irak: 1.710

Övriga: 1.749

Av dessa 9.673 var de senaste sju dagarna 2.376 ensamkommande asylsökande barn, den absoluta merparten från Afghanistan 1.861 barn.

Källa: Migrationsverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer