Foto: TT

Allt fler unga hemlösa i Danmark

Uppdaterad
Publicerad

Hemlösheten bland unga danskar har ökade kraftigt under perioden 2009–2015. Och enligt personal på härbärgen i Danmark har ökningen fortsatt under fjolåret, rapporterar nättidningen Avisen.

– Särskilt de senaste tre–fyra månaderna har vi upplevt en markant ökning av antalet unga hemlösa, säger Poul Fihl, som arbetar vid en värmestuga i Århus.

Även RG60, ett härbärge för unga på Nørrebro i Köpenhamn, har märkt av en ökad efterfrågan på sovplatser.

– Det är unga som till exempel har psykiska problem eller missbruksproblem och ofta har haft en tuff uppväxt, säger Michael Oftelund vid RG60 till Avisen.

Mellan 2009 och 2015 ökade det totala antalet hemlösa med 23 procent till 6.138, enligt det statliga forskningsinstitutet SFI. Bland dem under 30 år var ökningen 56 procent och i åldersgruppen 18–24 år har antalet hemlösa nästan fördubblats, från 633 till 1.172 personer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.