Fiskodlingar är något som kan leda till att haven exploateras ytterligare. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Allt högre tryck på havet – nytt avtal ska skydda det

Uppdaterad
Publicerad

I dag avslutas den första förhandlingsrundan i FN kring ett nytt avtal som ska skydda internationellt vatten från överexploatering.

– Vi vet inte om de flesta arter vi har i havet är viktiga eller inte, men de kan vara viktiga. De kan innehålla intressanta komponenter, kemiska ämnen och gener som vi skulle kunna använda i framtiden, säger Kerstin Johannesson som är professor vid Sven Lovén centrum för marinbiologisk forskning, Göteborgs universitet.

Framtida möjligheter

Eftersom kusterna blivit allt mer utfiskade vill fler ta sig till internationellt vatten. På de fria haven finns gott om resurser och framtida möjligheter att utnyttja dem blir allt mer attraktiva när teknikutvecklingen gör det möjligt. Det kan bland annat handla om mineralutvinning, fiskodlingar och vågkraft.

De lagar som i dag skyddar internationellt vatten från överexploatering är däremot ett lapptäcke med stora hål. Därför arbetar flera länder nu för att ta fram ett heltäckande avtal. I dag är den sista dagen av den första förhandlingsrundan i FN. Resultatet ska vara ett tillägg till havsrättskonventionen.

– En havsbaserad ekonomi har fått ökat internationellt genomslag. Det har även tilltron till att havet ska leverera en massa tillväxt. Därför kan vi förvänta oss mer aktiviteter och då behöver vi också agera för att skydda mångfalden och ekosystemen, säger Sveriges havsambassadör Helen Ågren.

Skydda undervattensvulkaner

Exakt vad avtalet ska innehålla vet ingen innan det är klart. Sverige och EU driver bland annat en linje för att skydda undervattensvulkaner. Hål i havsbotten där det strömmar ut hett vatten, mineraler och metaller.

Evolutionen har utvecklat snillrika lösningar för de arter som lever där, under extrema levnadsförhållanden. Kemi som bland annat läkemedelsbolag vill ta patent på.

– Vi kanske inte ska plocka upp dem i stor skala för då är risken återigen att man utraderar bestånden av arterna helt och hållet. De här miljöerna är väldigt lokala och tål förmodligen inte särskilt mycket utvinning innan de kollapsar, säger den marinbiologiska professorn Kerstin Johannesson.

Ytterligare tre förhandlingsrundor ska till innan ett slutgiltigt avtal kan skrivas under tidigast 2020.

I väntan på det fortsätter forskarna att följa utvecklingen på de djupa haven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.