Allt online-spel avreglerat i Danmark

Publicerad

Vid årsskiftet avreglerade Danmark spelmarknaden. Allt onlinespel är nu öppet för privata internationella bolag att bedriva. Sverige är ett land som kan följa efter.

Spelfåglen är en av Köpenhamns många spelbutiker som kommer att beröras av den nya spellagen. Från första januari avreglerades allt online-spel, till exempel på sport, poker och kasino. Staten behåller bara kontrollen över kassakor som lotto och skraplotteriet.

-Det är bra för kunderna, säger Spelfågelns ägare Bo Johansson. De får bättre möjligheter och bättre odds. Och fri konkurrens är alltid bra.

Richardt Funch är blivande Danmarkschef för Ladbrokes, en av de internationella spelgiganter som fått licens att bedriva spel.

-Nu blir det race på marknaden, det blir spännande att äntligen få tillgång till den, säger han.

Danmark har nu en av EU:s mest liberala spelmarknader. Länder som Sverige, Tyskland och Finland följer utvecklingen.

-Danmark blir lite av en föregångare, fler länder kommer att följa efter, säger Richardt Funch.

Det finns dock de som är oroliga för den nya friare spelmarknaden. Randi Petersen har varit spelberoende och ser en ökad risk för andra.

-Det kommer att bli en explosion av spelberoende, tror hon. Det blir mer lättillgängligt och legitimt att spela.

För staten handlar den licens som 38 bolag fått, tvärt om, om ökad kontroll och trygghet för spelarna.

-Det har varit en stark politisk vilja att skapa en laglig marknad istället för som nu, när mycket av detta sker ändå men i det fördolda, menar Birgitte Sand, chef för Spelmyndigheten. Vi kan skydda spelarna bättre på det här sättet, säger hon.

Malin Syrstad
mallin.syrstad@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer