Foto: TT

Allt fler flyr från Venezuela till Colombia

Uppdaterad
Publicerad

Venezuela är ett land på randen till kollaps. Trots en av världens största oljereserver befinner sig OPEC-landet Venezuelas ekonomi i fritt fall, med skyhög inflation, mat-, och medicinbrist. Våldsamma protester mot president Maduro och hans regering har skakat landet i månader. Nu flyr allt fler venezolaner sitt hemland, bland annat till grannlandet Colombia där tiotusentals försöker skaffa sig ett nytt liv.

I gränsstaden San Antonio de Táchira flyr venezolaner sitt hemland – utleda på politisk oro och varubrist. På andra sidan gränsen, bortom Simón Bolívar-bron, ligger Colombia och staden Cúcuta. Över 100.000 venezolaner har flytt in i Colombia hittills i år. Och ingenting vittnar om att flyktingströmmarna avtar.

LÄS MER: Krisen i Venezuela

Säljer tandkräm för att överleva

Ensamstående mamman Luisa Gomez kom till Colombia och Cucutá för två månader sedan från Venezuela. Tillvaron är oviss. Hon saknar arbetstillstånd. För att få in pengar säljer hon tandkräm på de långfärdsbussar som stannar i Cucutá.

– Det är svårt, en del bussförare vägrar låta dig jobba ombord. Det har anlänt så många venezolaner hit och det finns så många försäljare, säger Luisa.

Hon jobbar från tidig morgon till sen kväll för att få ihop till mat och andra förnödenheter till sig och sina fem barn. Föregående dag lyckades hon bara få ihop motsvarande två dollar. Den här dagen går det bättre. Ändå förslår pengarna knappt till det mest basala.

– När jag kommer hem är det första barnen frågar mig ”mamma, vad har du med dig hem?”. Det är så ledsamt att komma hem tomhänt, säger hon.

LÄS MER: Därför protesterar så många i Venezuela

En venezolansk man och hans son väntar på mat utanför kyrkans migrationscenter i Cúcuta, Colombia. Foto: AFP/TT

Vill inte återvända hem

Men trots de dagliga vedermödorna med att få ihop till mat till sig och sina barn har hon inga tankar på att återvända hem till Venezuela så länge den prekära situationen där består. Den politiska oron, varubristen, de höga priserna.

Fram till november får hon och barnen bo gratis i ett litet kyffe, tack vare en medlem i den lokala kyrkan.

– Med guds hjälp vill jag stanna här i Colombia. Mina barn ska växa upp här, men det är svårt att starta från noll och sova på en madrass på golvet.

LÄS MER: Ny generalstrejk utlyst i Venezuela

Ett halvt sekel av inbördeskrig

När fredsavtal nyligen ingicks i Colombia efter ett halvt sekel av inbördeskrig ser många venezolaner landet som ett tryggare alternativ än Venezuela. I decennier flydde krigsplågade colombianer över samma gräns till det då tryggare Venezuela. Idag är situationen den omvända. Tusentals venezolaner passerar varje dag gränsen in i Colombia.

Den colombianska statens insatser för flyktingarna från Venezuela är små. Istället har den katolska kyrkan har startat hjälpverksamhet för Cucutás venzolanska flyktingar. Man har satt upp soppkök, man förmedlar bostäder och hjälper flyktingarna att starta små enmansföretag.

Utan nödvändiga papper hamnar många venezolaner utanför det colombianska samhället. Många colombianska arbetsgivare vågar inte anställa venezolaner utan arbetstillstånd, av rädsla för att bötfällas. Andra utnyttjar flyktingarnas svåra situation och låter dem arbeta för en spottstyver.

LÄS MER: Maikol måste äta sopor för att överleva

Riskerar tillta ytterligare

Flyktingströmmarna från Venezuela riskerar att tillta ytterligare om, till exempel, Venezuelas president Nicolás Maduro och hans regering faller. För det har colombianska myndigheter tagit fram krisplaner.

Cesar Rojas, Cucutás borgmästare, har varit med och tagit fram planerna.

– Vi vet inte hur många människor vi kommer att kunna ta emot, säger Rojas bekymrat.

– Vi har färdigställt idrottsarenor i händelse av en tilltagande flyktingkris från Venezuela. Om det sker en statskupp är vi beredda.

Enligt colombianska uppskattningar har 100.000 venezolaner anlänt hittills i år. Och de bara fortsätter att komma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.