Zacaris Moussaoui riktar allvarliga anklagelser mot saudiska kungahuset Foto: AP/TT

Allvarliga terroranklagelser mot saudiska kungahuset

Publicerad

En terrorist som avtjänar ett livstids fängelsestraff i USA riktar i ett vittnesmål till en domstol allvarliga anklagelser mot det saudiska kungahuset för delaktighet i terrordåden den 11 september 2001. Mannen tjänstgjorde bland annat som Usama bin Ladins kurir till kungahuset.

Mannen heter Zacarias Moussaoui och är född i Frankrike med marockanska rötter. Uppgifterna kommer från New York Times.

En av de mera fantastiska uppgifterna är hur han ska ha diskuterat med en diplomat på saudiska ambassaden i Washington hur man skulle kunna skjuta ner det amerikanska presidentplanet Air Force One.

Det handlar om en rättegång som startats av anhöriga till offer för terrordåden i USA den 11 september 2001. Den är riktad mot Saudiarabien och dess ansvar för attackerna.

Besvärande

Moussaoui sitter sedan 2006 i ett av USA:s säkraste fängelser och avtjänar sin livstidsdom. Han kontaktade domaren i den pågående rättegången mot Saudiarabien och ville vittna. Det resulterade i ett två dagar långt förhör i oktober i fjol och hans vittnesmål var mycket besvärande för det saudiska kungahuset.

Moussaoui hade i uppdrag att göra upp datalistor över dem som stödde terrororganisationen al-Qaida. Han fick ordern direkt av Usama bin Ladin.

På den listan – hävdar han – fanns några av de främsta inom kungahuset.

Där fanns den dåvarande chefen för underrättelsetjänsten, prins Turki al-Faisal, där fanns prins Bandar bin Sultan, långvarig saudisk ambassadör i Washington. Där fanns en prins som är en känd investerare och där fanns flera välkända saudiska religiösa ledare.

bin Ladins kurir

Som kurir till bin Ladin ska Moussaoui ha lämnat personliga meddelanden till välkända saudiska prinsar och religiösa ledare. Bland annat har han lämnat Usama-brev till dåvarande kronprinsen Salman, som idag är landets kung.

Det har länge funnits bevis på att rika saudier stött bin Ladin före attackerna 2001. Saudiarabien arbetade nära USA på 1980-talet med att finansiera islamiska krigare i Afghanistan, som bekämpade den sovjetiska ockupationsarmén där. Ur dessa grupper växte bin Ladins al-Qaida fram.

Vittnesmålet anses ge ny belysning åt de gamla uppgifterna om en saudisk komplott tillsammans med al-Qaida.

Talar han sanning?

Men den stora frågan är: Talar Moussaoui sanning? Kan den 100-sidiga rapporten som blev resultatet av hans vittnesmål tas på allvar?

På måndagen gick den saudiska ambassaden i Washington ut med ett uttalande där man kallade uppgiftslämnaren kriminell och sinnessjuk.

Hans uppträdande i den egna rättegången 2006 har beskrivits som besynnerligt. Han försökte till exempel avskeda sina egna advokater när de ville lägga fram bevis på att Moussaoui led av en svår mentalsjukdom. Domaren ansåg dock att han var tillräknelig och kunde genomgå rättegången.

Fördjupa undersökningarna

I den pågående rättegången, som Moussaoui vittnat i, har bland annat den före detta senatorn Bob Graham från Florida lämnat in ett intyg där han menar att man måste fördjupa undersökningarna om Saudiarabiens skuld i terrordådet 2001.

Graham var tidigare medordförande i det kongressutskott som undersökte attackerna.

Zacarias Moussaoui har tidigare misstänkts för att vara en av dem som skulle bli pilot i ett av planen som användes vid terrordåden 2001. Han ska under 2001 ha tagit flyglektioner och han mottog 14.000 dollar från en al-Qaida-cell i Tyskland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer