Saint Moussa-kyrkan söder om Kairo, en dag efter att den sattes i brand. Foto: Scanpix

Attack mot egyptiska kyrkor

Uppdaterad
Publicerad

Klyftan i det egyptiska folket blir allt djupare. De senaste dagarna har kristna koptiska kyrkor attackerats och satts i brand på flera håll i landet.

Rapporter om att koptiska kyrkor i Egypten attackerats de senaste två dygnen kommer från flera håll. Bilder från ABC News vittnar om våldsamma bränder som lämnar efter sig kolsvarta altaren, bortbrända målningar och bänkar som gapar tomma.

Guardian skriver att kristna ledare uppger att det är Muslimska brödraskapet som står bakom attackerna som lett till att flera människor mist livet – bland andra en tonårsflicka som sköts på väg från en bibelklass i Kairo.

Oro i Egypten

Adama Dieng är FN:s rådgivare för förebyggande av folkmord. Hon säger till Guardian att hon med fasa ser vad som just nu sker i Egypten.

– Det är bland annat i provinserna Assiut, Fayoum, Minya och Sohag. Enligt uppgifter är det en vedergällning till händelserna i Kairo, säger hon och syftar till när militären gick till angrepp mot ett demonstrationsläger för anhängare till avsatte president Mursi.

Hot om mer våld

George Gurguis bor i Sverige, men har sina rötter i Egypten. Han är ordförande i Föreningen för Kopter och Kristna i Mellanöstern, och berättar att han fått flera vittnesmål om det som händer i landet.

– Det senaste jag har hört är att 47 kyrkobyggnader bränts ner. Nu hotar de igen och säger att ”efter fredagsbönen, då ska ni få se”.

Enligt George Gurguis handlar det inte bara om kyrkor. Han berättar att det bredvid många egyptiska kyrkor finns mindre byggnader. Där jobbar bland andra läkare gratis om kvällarna för att hjälpa fattiga som inte har råd med läkarvård. Även dessa har brunnit ner.

Ishaq Ibrahim från det egyptiska initiativet för personliga rättigheter uppgav under gårdagen till Fox News att han dokumenterat 39 incidenter av våld mot kyrkor, kloster, koptiska skolor och butiker i olika delar av landet på onsdagen.

– Jag fick se en bild från en av kyrkorna igår. Alla bänkar, altaret, allt. Allt har brunnit ner. De har tagit alla gåvor som kyrkan fått, allt har blivit stulet, säger George Gurguis.

”Det här är ett straff”

President Barack Obama uppmanade i går alla egyptier att fördöma attackerna mot landets kyrkor.

Yoseff Sidhom är chefredaktör för den koptiska tidningen Watani. Han säger till Ekot att han tror att attackerna handlar om hämnd. Den koptiska påven stod på scenen, tillsammans med militären, när man tillkännagav avsättandet av Muhammad Mursi.

– Det här är ett straff för att vi gick ut på gatorna tillsammans med muslimer, mot brödraskapet, säger han.

Vill inte resa tillbaka

I dag står George Gurguis och målar sitt staket, i en förort till Stockholm, när han nås av rapporter om desperationen som råder i ett land han lämnat. Han har inte varit i Egypten på 12 år och säger att han inte kan åka tillbaka – inte förrän det blir en demokrati och mänskliga rättigheter börjar gälla. På frågan om varför svarar George Gurguis:

– När de ser mitt namn på passet får jag problem direkt, för jag har ett kristet namn. Jag orkar inte spendera alla de timmarna hos polisen. Jag åker någon annanstans.

Han tror att de som bränner kyrkorna vill ha inbördeskrig, vill skrämma folket. Men bilderna på de brända byggnaderna är inte det värsta, säger George Gurguis.

– Kyrkor kan man bygga om. Men människor kan man inte bygga om. Det kommer att ta lång tid att reparera den skadan som görs nu.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oro i Egypten

Mer i ämnet