Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT, Terje Pedersen/TT

Ambulansfallet i Oslo – det här vet vi

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen skadades flera personer i Torshov i Oslo efter att en man kört på fotgängare med en stulen ambulans. Den norska polisen meddelade samma dag att de gripit två personer, en man och en kvinna, för brottet.

Den vilda färden varade bara i minuter, men det blev ett drama som satte Oslo på spänn. Det här är händelseförloppet om ambulanskapningen i Torshov i Norge i går.

Klockan 12.30: Larmet kommer

Den norska polisen fick larm om en trafikolycka vid bostadsområdet Rosenhoff i Oslo. En bil ska ha voltat och landat på taket.

Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT

En beväpnad man ska ha setts lämna olycksplatsen och sedan riktat sitt vapen mot flera människor. När en ambulans dykt upp vid platsen ska mannen ha tagit kontroll över den och och kört iväg i hög hastighet.

Polisen jobbar då utifrån teorin att det var föraren till den kraschade bilen som stal ambulansen.

Mannen körde sedan på ett sjumånaders tvillingpar i en barnvagn. Mamman till barnen, och ett äldre par, hann hoppa undan när ambulansen kom farande, uppger polisen.

Två barn satt i barnvagnen som blev påkörd. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT

Barnen fördes till sjukhus, men ska ha skadats lindrigt.

Skjuter mot ambulansen

En stor insats med helikoptrar sattes in i området och elever på en närliggande skola fick hålla sig inomhus under tiden.

– Min man såg en polis skjuta in mot förarsätet, säger vittnet Cathrine Hellesøy Harrisson till Aftenposten.

Polisen ska ha avfyrat skott mot ambulansens däck, men gärningsmannen blev inte allvarligt skadad, uppger polisen.

Klockan 12.47: Mannen grips

Efter det kunde den 32-årige mannen gripas. Han är misstänkt för dråpförsök och ska medvetet ha kört på trottoaren för att skada människor.

I ambulansen har polisen hittat ett hagelgevär och en kulsprutepistol, samt vad man misstänker är narkotika.

Polisen håller presskonferens

De båda misstänkta är norska medborgare och kända av polisen sedan tidigare. Enligt NRK har mannen dömts flera gånger tidigare, bland annat för hot, vapenbrott, narkotikabrott, skadegörelse och stöld.

Vid 16-tiden: Kvinnan grips

En 25-årig kvinna som också tros vara inblandad i händelsen greps vid 16-tiden inne i en butik. Kvinnan är misstänkt för vapeninnehav.

Den norska säkerhetspolisen är informerad om och undersöker händelsen, men just nu finns inget som tyder på att det rör sig om ett terrorbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.