Människorättsorganisation: Amerikansk drönarattack dödade 15 civila i Afghanistan

Uppdaterad
Publicerad

Ett amerikanskt luftanfall i västra Afghanistan i januari dödade 15 civila, varav tre kvinnor och tre barn. Det uppger Afghanistans oberoende människorättsorganisation AIHRC, enligt Stars and Stripes som är en av amerikanska försvarsdepartementets nyhetstjänster.

Det amerikanska anfallet med drönare uppges ha genomförts tidigare i januari, rapporterar Stripes.

Händelsen var ”en tydlig kränkning av de mänskliga rättigheterna”, sa den oberoende människorättsorganisationen AIHRC i ett uttalande på tisdagen.

”Kommissionen har upprepade gånger uppmanat inhemska och utländska styrkor att vara mer försiktiga när de genomför militära operationer så att civila inte skadas,” sa kommissionen, enligt Stripes.

USA bekräftar attack

En talesman för amerikanska och Nato-styrkor i Afghanistan bekräftade att ett amerikanskt flygplan genomförde attacken, men sa att ytterligare frågor bör ställas till det afghanska försvarsdepartementet.

Ministeriet svarade inte på tisdagen när det kontaktades via telefon, men sade tidigare denna månad att en utredning för att avgöra om några civila dödades i flygattacken pågår.

Begärt luftunderstöd

Attacken genomfördes den 8 januari 2020 och dödade Mullah Raaz Mohammad Nangyalai, en regional befälhavare för Rasoul-gruppen. Den beskrivs som en upprorisk fraktion som separerade sig från Talibanerna år 2015, rapporterar Stripes.

Afghanska regeringsstyrkor hade begärt luftunderstöd av USA efter ett försök att gripa en av Nangyalais ersättare. Det utlöste intensiva strider, rapporterar Stripes.

Enligt en rapport från FN i oktober 2019 dödades 2 563 civila och 5 677 skadades i Afghanistan under de första nio månaderna 2019. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer