Den amerikanska delstaten New Yorks högste åklagare Eric Schneiderman avgår.

Amerikansk toppjurist avgår efter våldsanklagelser från kvinnor

Publicerad

Eric Schneiderman, högste åklagare i USA-delstaten New York, avgår efter våldsanklagelser från flera kvinnor. Det är samma åklagare som tidigare i år stämde Harvey Weinsteins bolag – filmmogulen vars anklagelser om övergrepp och trakasserier blev startskottet för #metoo.

Avgången kommer efter att fyra kvinnor, i en artikel i tidningen The New Yorker, anklagat Eric Schneiderman för att ha utsatt dem för våld. Kvinnorna berättar att han ska ha slagit dem och tagit strypgrepp på dem mot deras vilja.

Toppjuristen nekar till anklagelserna, men väljer ändå att avgår för att det som framförs påverkar hans arbete. Det skriver han i ett uttalande på sin hemsida i natt svensk tid.

”Dessa anklagelser har ingen koppling till min yrkesutövning, men kommer effektivt förhindra mig att leda min myndighets arbete under denna kritiska tid. Därför avgår jag från min post.”

Höll hög profil under metoo

Tidigare under natten berättar Schneiderman i ett inlägg på Twitter att han har deltagit i rollspel och andra sexuella aktiviteter där parterna har samtyckt. Men nekade redan då till våldsanklagelserna.

”Jag har inte misshandlat någon”, skriver åklagaren på Twitter.

Stämde Harvey Weinstein

Schneiderman höll en hög profil under me too-uppropet och har profilierat sig som motståndare till presidenten Donald Trump. Han har också setts som ett namn på uppgång inom Demokraterna i USA.

Tidigare i år stämde Schneiderman också filmproducenten Harvey Weinsteins bolag för att ha brutit mot lagen om medborgerliga rättigheter. Filmmogulen Weinstein anklagades i höstas för sexuella övergrepp och trakasserier – vilket blev startskottet för #metoo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet