Två kvinnor som flytt Sydsudan sedan de bevittnat hur deras far blev mördad. Foto: Izabella Rosengren/TT

Amnesty: Allvarliga krigsbrott i Sydsudan

Publicerad

Systematiska gängvåldtäkter, avrättningar av civila genom hängningar och urskiljningslös automateld mot flyende människor – gamla som barn. Organisationen Amnesty släpper nu en rapport med skakande vittnesmål om oerhörda övergrepp som regeringssidan och dess allierade miliser ska ha utfört under en offensiv i somras. 

En kvinna berättar för Amnesty hur hennes fjortonåriga kusin våldtogs:

”Hon fångades av sju soldater. Alla våldtog henne. Hon var i ett fruktansvärt skick när vi hittade henne. Hon kröp på sina händer och knän, blödande och blåslagen. Hennes klänning var söndersliten och smutsig. Hon grät och kunde knappt prata.”

Civila måltavlor

Det var mellan april och juli i år som regeringssidan genomförde en offensiv mot rebellgrupper i delstaten Unity. Amnesty har pratat med ett hundratal personer som flytt undan våldet i områdena Leer och Mayendit. Dessa människor vittnar om hur soldater attackerat byar och riktat in sig på civila för att driva dem på flykt. Soldaterna plundrade byarna och satte eld på bostäder, i vissa fall med levande människor i. 

Tjugoåriga Nyaweke berättar:

”Det fanns fyra pojkar där inne. En pojke försökte komma ut, men soldaterna stängde dörren. Han försökte komma ut ur elden. De svingade också fem små pojkar mot ett träd. De var två, tre år gamla. De vill inte att pojkar ska leva för att de kan växa upp och bli soldater.”

Flera fredsavtal brutna

Delstaten Unity har upplevt bland det brutalaste våldet sedan inbördeskriget i Sydsudan bröt ut för nästan fem år sedan. Och i februari förra året deklarerade FN svält i området. Amnesty menar att de grova övergreppen är ett led i försöken att driva människor på flykt för att tömma områden på oppositionella. 

Amnesty kritiserar regeringen för en långvarig ovilja att ställa förövare inför rätta. Detta tillsammans med ökade etniska motsättningar har bidragit till de grova övergreppen.

Den 12 september skrev sittande president Salva Kiir på ett fredsavtal med rebelledaren Riek Machar. Men flera fredsavtal har brutits tidigare, så det återstår att se om fred kan uppnås den här gången för den hårt drabbade civilbefolkningen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.