Demonstration mot avrättningar utanför USA:s högsta domstol. Arkivbild.

Amnesty: Färre avrättningar än på tio år – men nya rekordnivåer i vissa länder

Uppdaterad
Publicerad

Globalt sett har avrättningarna i världen minskat med fem procent under 2019. Det är den lägsta nivån på ett decennium, visar en rapport från Amnesty International.

– På en tioårsperiod är det ett steg i rätt riktning, men samtidigt har till exempel Saudiarabien dokumenterat ett rekordstort antal avrättningar det senaste året, säger Ami Hedenborg, talesperson för Amnesty Sverige till SVT Nyheter.

Antalet avrättningar i världen fortsätter att minska, om än i långsammare takt jämfört med året innan.

Amnesty International har kunnat dokumenterat 657 avrättningar i 20 länder under 2019, mörkertalet tros dock vara mycket högre än så.

– Kina ingår inte i statistiken eftersom uppgifter om dödsstraffets användande betraktas som en statshemlighet i Kina, men det handlar om tusentals som avrättas varje år. Överhuvudtaget är antalet avrättningar och utdömda dödsdomar många gånger osäkra siffror, mörkertalet kan till exempel vara stort i ett land som Iran, säger Ami Hedenborg.

”Rekordstort antal avrättningar”

Under 2019 har Saudiarabien gått emot den globala trenden och avrättat 184 personer. Det är det högsta antalet som Amnesty International hittills dokumenterat i landet, står det i rapporten.

– Saudiarabien har utfört rekordstort antal avrättningar och vi ser en oroande utveckling i landet, säger Ami Hedenborg.

Saudiarabien har under kronprins Mohammed bin Salmans ledning och hans så kallade Vision 2030 genomfört historiska förändringar. Kvinnor får köra bil, innan coronautbrottet välkomnades turister i landet och moralpoliserna är sedan länge borta från gatorna.

– Det går åt en helt annan riktning än vad landet vill ge sken av, att det har blivit mer öppet och moderniserat. Och det är just det som oppositionella pekat på, säger Ami Hedenborg.

Ljusning i några länder

Kina är fortfarande det land som avrättar allra flest personer, följt av Iran. Inte heller i dessa länder syns en ljusning. Och i Irak har dödsstraffen till och med fördubblats, enligt Amnesty International. Från 52 till minst 100 avrättade.

– Men varje år finns det länder som har en positiv utveckling och där man närmar sig lagförändringar och en avveckling av dödsstraffet, berättar Ami Hedenborg.

För första gången sedan 2010 har inga avrättningar utförts i Afghanistan och i Ekvatorialguinea ska regeringen introducera en lag för att avskaffa dödsstraffet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.