Arenan i Baku Foto: TT

Amnesty: Helt tyst i Azerbajdzjan

Publicerad

Ingen regimkritik hörs längre i Azerbajdzjan, värdnation för Europas OS. Inte för att den inte finns – utan för att den har krossats. Det rapporterar Amnesty inför jätteevenemanget.

Enligt president Ilham Aliyev, vars familj styrt landet sedan självständigheten 1991, kommer Europeiska spelen som invigs på fredag att ”befästa Azerbajdzjans ställning runtom i Europa som en stark, växande och modern stat”.

Amnesty inte välkomna

Amnesty International och andra människorättsorganisationer hoppas i stället att megamästerskapet i huvudstaden Baku ska bli ett ypperligt tillfälle att uppmärksamma omvärlden på regimens stenhårda förtryck. Amnesty skulle ha släppt sin senaste rapport i Baku, men organisationen säger sig ha fått besked om att man inte är välkommen.

Det senaste året har en mängd företrädare för oberoende medier, människorättsförsvarare och deras advokater, oliktänkande och oppositionella fängslats, torterats, trakasserats, tvingats i exil. Deras organisationer har fått lägga ner verksamheten av godtyckliga byråkratiska skäl, enligt rapporten.

Samvetsfångar

Vid en resa till den forna Sovjetstaten i mars hittade Amnesty ”nästan inga bevis på någon oberoende, från staten fristående verksamhet, och alla dissidenter har i praktiken fått munkavle”. Amnesty presenterar 20 samvetsfångar, som anses inlåsta enbart för sina åsikter. Bland dem finns Khadija Ismayilova som avslöjade att Telia Soneras lokala partner i Azerbajdzjan har band till presidentfamiljen. SVT och TT kunde sedan avslöja att Telia misstänks ha mutat familjen med minst 6 miljarder kronor.

Lokala organisationer talar om ett 80-tal politiska fångar. Amnesty beskriver hur myndigheter inte bara ger sig på ledande oppositionspolitiker, utan även deras familjer: anhöriga torteras, knark planteras på barn.

Baku betalar

Organisationen anser att förtrycket i landet strider mot den olympiska rörelsens anda. Amnesty uppmanar Europeiska olympiska kommittén (EOC) att under spelen pressa värdnationen att frige alla politiska fångar. De nationella olympiska kommittéerna uppmanas att be sina regeringar ställa samma krav.

Sveriges olympiska kommitté (SOK) låter värdnationen betala för resa och uppehälle för sin delegation. Det erbjudandet har Azerbajdzjan utsträckt till alla de 6 000 aktiva från Europas alla länder.

”Alla grundläggande fri- och rättigheter kan garanteras fullt ut i Azerbajdzjan”, påstod presidentens närmaste rådgivare Ali Hasanov i en skriftlig kommentar till nyhetsbyrån AFP i veckan. Hasanov fördömde också ”den politiska propaganda och smutskastningskampanj som riktas mot Azerbajdzjan och iscensätts från utlandet”.

Fakta: Europa-OS och Azerbajdzjan

Visa

Europeiska spelen avgörs i Baku, Azerbajdzjan, den 12-28 juni. De är den första upplagan av ett olympiskt europeiskt mästerskap.

Totalt är 19 idrottsgrenar med i spelen, bland annat gymnastik, flera bollsporter och kampsporter. Sverige kommer att ha deltagare i 15 av dessa. Brottning och judo har sina ordinarie EM under spelen.

Sveriges olympiska kommitté (SOK) har tagit ut 74 aktiva till spelen. Gas- och oljerik före detta sovjetstat i Sydkaukasien med allt sämre rykte vad gäller mänskliga rättigheter, politiskt förtryck och korruption.

Landet styrs av president Ilham Aliyev sedan 2003, innan dess av hans far Heydar Aliyev. Ilham Aliyev har vunnit tre val som kritiserats hårt av observatörer.

Presidentfamiljen anklagas för omfattande korruption. TT och SVT avslöjade i maj att den kan ha mutats med hela 6 miljarder kronor av Telia Sonera i en affär 2008.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer