Israelisk polis kontrollerar en ung palestinsk man vid Damaskusporten i Jerusalems gamla kvarter. Foto: TT

Amnesty kritiserar Israel: ”olagligt dödande”

Uppdaterad
Publicerad

I flera fall där israeliska soldater skjutit ihjäl palestinier i samband med vågen av knivattacker mot israeler har det rört sig om ett orättfärdigt dödande, enligt Amnesty International.

Minst fyra incidenter som liknar ”utomrättsliga avrättningar”, där soldater dödat palestinier trots att de inte ska ha utgjort någon direkt dödlig fara, har dokumenterats av människorättsorganisationen. I några av fallen ska den skjutne inte ha fått någon akutvård och lämnats att blöda till döds på marken.

”Israeliska styrkor måste upphöra med det här mönstret av olagligt dödande och ställa alla ansvariga inför rätta”, skriver Philip Luther, chef för Amnesty Internationals Mellanöstern- och Nordafrikaprogram i en kommentar.

Sköts ihjäl vid vägspärr

Organisationen lyfter bland annat fram en händelse den 25 oktober då en 17-årig palestinier sköts ihjäl vid en vägspärr i Hebron. Efter att kvinnan passerat en metalldetektor uppges flera poliser ha sökt igenom hennes väska efter en kniv, varpå de genom varningsskott fått henne att backa. Hon ska ha haft händerna i luften när poliserna öppnade eld, enligt vittnesmål till Amnesty.

Flera av den senaste tidens knivattacker mot israeler har skett just i Hebron. Mestadels rör det sig om palestinier som attackerat soldater ur de israeliska säkerhetsstyrkorna.

Totalt har 58 palestinier och nio israeler dödats i oroligheterna i området, enligt nyhetsbyrån AFP.

Oroande utveckling

– Det är en väldigt oroande utveckling vi ser just nu, säger Nina Gren, socialantropolog och forskare vid Centrum för Mellanösternstudier, till TT.

Hon ser tecken på att säkerhetsstyrkornas respons på knivattackerna blivit våldsammare den senaste tiden och drar paralleller till jakten på potentiella gärningsmän under den första och andra palestinska intifadan.

– Det är en strategi som man använt länge, att personer som Israel känt sig hotade av och som kallats terrorister helt enkelt dödats. Det kan inte kallas för annat än utomrättsliga avrättningar. Nu tycks det ske på en ny nivå eftersom det finns en stor rädsla i det israeliska samhället för terrordåd, säger Nina Gren.

”Nära katastrof”

FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter, Zeid Ra'ad al-Hussein, varnar för att våldsspiralen kan leda till en ”katastrof”.

– Våldet mellan palestinier och israeler kommer att föra oss närmare en katastrof än någonsin om den inte stoppas omedelbart, sade han vid ett möte i Geneve, enligt AFP.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer