I juni använde kravallpolis tårgas, vattenkanoner och gummikulor för att hindra demonstranter att gå in i Geziparken. Foto: SVT/Ulf Sandlund

”Turkiet bröt mot mänskliga rättigheter”

Uppdaterad
Publicerad

Turkiska myndigheter bröt mot mänskliga rättigheter ”i jättelik skala” vid tillslagen mot protesterna kring Geziparken i centrala Istanbul tidigare i år.

Och det ”demokratipaket” som regeringen presenterat innehåller ingenting som skulle kunna hindra en upprepning, skriver Amnesty International i en ny rapport.

Människorättsorganisationen listar vittnesmål och rön om många fall av misshandel, tårgas rakt in i bostadshus och vårdinrättningar, sexövergrepp och ymnigt användande av såväl plastklädda kulor som skarp ammunition.

Protester mot Erdogan 2013

Uppmuntrades att inte hålla igen på våldet

Andrew Gardner, Turkietexpert på Amnesty, förklarar att ”dåligt utbildade och dåligt övervakade poliser” uppmuntrats att inte hålla igen på våldet.

Premiärminister Recep Tayyip Erdogan lanserade i måndags en serie reformer som ska stärka demokratin i Turkiet, men problemen i Gezifallet har inte gett något avtryck i åtgärderna, enligt Amnesty.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protester mot Erdogan 2013

Mer i ämnet