– Det är bråttom, säger Anna Lindenfors, generalsekreterare för Amnesty Sverige. Foto: Morgonstudion

Amnesty om dödsdömda läkaren: ”Det är bråttom”

Uppdaterad
Publicerad

Läget för den dödsdömde svensk-iranske läkaren Ahmadreza Djalali har förvärrats. Anna Lindenfors, generalsekreterare för Amnesty Sverige, säger i SVT:s Morgonstudion att det nu är bråttom.

– Det kan ske när som helst, det kan ske nu när vi sitter här, säger Anna Lindenfors på Amnesty Sverige, och fortsätter:

– Vår erfarenhet är att det har en stor påverkan att omvärlden visar att man håller ögonen på fallet och följer upp det. Vi har sett att det i många fall bidragit till en lösning.

Fallet Djalali

Den svensk-iranske läkaren Ahmadreza Djalali fängslades i Iran 2016. Han dömdes till döden, anklagad för spioneri. Anna Lindenfors säger att han inte fick en chans till en rättvis prövning.

– Det har inte kommit fram några fakta som han eller advokaten kunnat ta ställning till. Dessutom, när man fattade domslutet, var det baserat på hans erkännande som togs fram under starkt hot. Han blev hotad om att hans nära och kära skulle bli skadade, säger Anna Lindenfors.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Djalali

Mer i ämnet