Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Amnesty: Strandsatta flyktingar en humanitär katastrof

Publicerad

Situationen för de nästan 50.000 flyktingar som sitter fast på det grekiska fastlandet har utvecklats till en humanitär katastrof. Det hävdar Amnesty international i en rapport som presenteras i dag.

Amnesty International har besökt flera av de grekiska flyktinglägren och är djupt oroade över situationen.

Det saknas toaletter, gravida kvinnor tvingas sova på  golvet, det finns inte tillräckligt med mat.

– Det handlar om ett EU-land 2016 och vad vi ser är en humanitär katastrof, säger Madelaine Seidlitz, jurist på Amnesty Internationals svenska sektion. Grekland måste nu skärpa sig betydligt och det krävs också att EU skjuter till mycket mer resurser än vad man gör i dag.

Kom innan avtal började gälla

De människor som sitter fast på det grekiska fastlandet kom hit innan avtalet mellan EU och Turkiet började gälla. Dessutom har Makedonien stängt gränsen och därmed satt stopp för flyktingarna att ta sig vidare i Europa. Nu vet ingen vart de ska ta vägen.

– Det är en akut situation, säger Madelaine Seidlitz. Först och främst måste människor få drägliga boenden för det är helt ovärdigt som det ser ut i dag. Parallellt med det måste de som fastnat få information om vad som kommer att hända i framtiden. Vilka möjligheter man har att söka asyl, finns det möjlighet till familjeåterförening.

Informationsbrist orsakar lidande

Förutom att sjukdomar börjat sprida sig i lägren menar Amnesty att det är just bristen på information som skapar det största lidandet för flyktingarna. Trots att EU-länderna enats om att fördela de strandsatta flyktingarna mellan sig så har väldigt lite hänt. Bara 615 personer har hittills omfördelats till andra EU-länder.

– Det är väldigt allvarligt, säger Madelaine Seidlitz. Man fattade ett beslut om att omfördela över 100.000 människor till andra EU-länder men den politiska viljan är just nu lika med noll.

– Jag tycker att det är alldeles oerhört, fortsätter hon. Att man först fattar ett beslut om någonting och sedan struntar alla i det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#flykt

Mer i ämnet