Turkisk kravallpolis bevakar en domstol i Ankara, där åklagare förhör kuppmakare den 20 juli. Foto: TT

Amnesty: Trovärdiga uppgifter om tortyr i Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

Efter kuppförsöket i Turkiet har tusentals personer gripits. Nu slår människorättsorganisationen Amnesty larm om att fångar sannolikt misshandlas och torteras, bland annat genom våldtäkt. ”Det är fruktansvärda uppgifter”, säger pressekreterare Ami Hedenborg.

President Erdogan har inlett en omfattande utrensning av statsapparaten efter kuppförsöket för drygt en vecka sedan. Över 10.000 personer har gripits och förvaras enligt Amnesty på både officiella och icke officiella fånganstalter, som idrottsarenor, domstolar och ett stall. Människor nekas kontakt med advokat och upplyses inte om vilka anklagelser som riktas mot dem – vilket försvårar möjligheten till en rättvis rättegång, skriver Amnesty på sin hemsida.

Människorättsorganisationen säger sig ha trovärdiga bevis för att det förekommer tortyr, våldtäkter och misshandel på anläggningarna, särskilt i Ankara. Uppgifterna kommer från advokater, läkare och en person som jobbar på en av fånganläggningarna.

Oroligheter i Turkiet

Våldtas med batong

Polisen i Ankara och Istanbul anklagas för att hålla människor i stresspositioner, utsätta dem för hot och verbal misshandel samt neka dem mat, vatten och medicin. I värsta fall utsätts de för allvarlig misshandel och tortyr, bland annat våldtäkt. Två advokater i Ankara uppger att deras klienter bevittnat högt uppsatta militärer bli våldtagna med en batong eller ett finger.

En person verksam vid Ankarapolisens idrottsanläggning uppger att 650–800 manliga soldater hålls fångna där. 300 av dem ska bära spår av misshandel, omkring 40 är så illa däran att de inte kan gå. Vissa har skärskador, blåmärken eller brutna ben. Uppgiftslämnaren hävdar att poliser yttrat saker som tyder på att de bär ansvaret för misshandeln och att fångarna slagits i syfte att få dem att tala. Generellt sett behandlas de högst rankade militärerna sämst.

Vid ett tillfälle ska uppgiftslämnaren ha hört en av polisens läkare säga:

– Låt honom dö. Vi säger att han kom till oss död.

Blodfläckade skjortor

Advokater vittnar om att personer tagits till förhör med åklagare iförda blodfläckade skjortor. En advokat vid domstolen Caglayan i Istanbul uppger att en fånge försökt kasta sig ut genom ett fönster på sjätte våningen. En annan fånge ska gång på gång ha dunkat huvudet mot väggen.

Efter statskuppen har Turkiet infört undantagstillstånd. Regeringens första åtgärd var att kraftigt utöka tiden som en person kan hållas frihetsberövad utan att anklagas för ett brott – från fyra till 30 dagar. Enligt de nya reglerna har de gripna heller inte rätt att välja vilken advokat de vill. Möten mellan fångar och advokater kan också övervakas av myndigheterna.

Kräver tillträde

Amnesty kräver att Turkiet omedelbart upphör med tortyren och låter internationella observatörer få tillträde till alla anläggningar där människor hålls fångna.

Svenska Amnestys pressekreterare Ami Hedenborg säger att grundläggande mänskliga rättigheter kränks och att man ser oerhört allvarligt på situationen.

– De vittnesmål vi har samlat på oss visar att man hållit människor i förvar utan bevis på vad de har gjort och de får heller inte reda på varför de sitter där. Det är fruktansvärda uppgifter om tortyr, vilket aldrig kan rättfärdigas enligt turkisk lag eller internationell rätt, oavsett undantagsregler, säger hon till SVT Nyheter.

Samtidigt tiger regeringen om de allvarliga uppgifter som cirkulerar, vilket Amnesty tolkar som ett tyst medgivande.

– Om man inte går ut och kommenterar eller fördömer uppgifterna är det liktydiigt med att man ger ett tyst medgivande. Erdogan måste ta de här missförhållandena på allvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oroligheter i Turkiet

Mer i ämnet