Amnesty: Väpnad rohingyagrupp avrättade hinduer

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska det finnas nya bevis för hur en militant väpnad rohingyagrupp har mördat hinduer i delstaten Rakhine, i Burma. Det avslöjar Amnesty, som kräver att FN:s utredare får komma in i området.

Den väpnade rohingyagruppen ”Arakan rohingya salvation army” ska ha genomfört flera brutala attacker i Burma. Amnesty ska nu ha bevis för att gruppen genomfört minst en massaker och dödat närmare 100 hinduiska barn, kvinnor och män. 

Avrättades i utkanten av byn

Den 25 augusti ska ”Arakan rohingya salvation army” ha attackerat hinduer i byn Kha Maung Seik i Rakhine. Enligt Amnestys rapport fördes flera till utkanten av byn och avrättades där. 

– De band våra händer och satte ögonbindel på oss. De höll knivar mot oss och när jag frågade vad de gjorde, sa de ”du har en annan religion och kan inte vara här”, säger Bina Bala, som lyckades överleva massakern, till Amnesty. 

Vill att FN utreder

Amnesty har samlat in vittnesmål och bildbevis, som analyserats av rättsmedicinska experter. Nu kräver organisationen att FN får komma in i området.

– Vår senaste utredning sätter ljuset på ARSA:s underrapporterade människorättskränkningar som pågått i norra Rakhine. Att det blir ett ansvarsutkrävande för dessa grymheter är lika viktigt som att de burmesiska säkerhetsstyrkorna hålls ansvariga för de brott mot mänskligheten som de begått i samma område, säger Tirana Hassan, chef för Amnesty Internationals avdelning, i ett pressmeddelande. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.