Filippinernas Duterte, USA:s Trump och Ungerns Orban pekas alla ut i Amnestys årsrapport för farlig retorik. Foto: TT

Amnesty varnar för politikernas hatretorik

Publicerad

Det är en farlig retorik som världens politiker kör med nu. Det skriver människorättsorganisationen Amnesty International i sin årliga rapport, och varnar för att det kan ha farliga politiska konsekvenser.

Det här om ”ett vi och ett dom” – det kan ha allvarliga politiska konsekvenser som leder till polarisering och som hotar mänskliga rättigheter. Det konstaterar människorättsorganisationen Amnesty International i sin årliga rapport över människorättsbrott i världen.

Totalt har 159 länder granskats och rapporten behandlar allt ifrån flyktingpolitik till krigsbrott.  

Inte så hårt sedan 30-talet

Det slående för 2016 års rapport är just politikernas retorik. Inte sedan 1930-talet har världens politiker använt en retorik så präglad av hat, rädsla och skuldbeläggande som under förra året, enligt Amnesty International.

Människorättsorganisationen menat att politiker över hela världen försöker vinna röster genom att hitta syndabockar.

Flera ledare har pekats ut, som Ungerns Orban, Turkiets Erdogan och Dutertes drogkrig i Filippinerna.

Trumps inreseförbud tas upp

Rapporten lyfter även upp en oro kring Donald Trump. Utöver grova uttalanden mot kvinnor och mexikanare under valkampanjen, tas också försöket med inreseförbudet upp, där resenärer och flyktingar från sju i huvudsak muslimska länder skulle hindras från att resa in till USA. 

– Retorik som ställer olika grupper mot varandra är oerhört farlig. Det eroderar det system om alla människors lika värde som byggts upp sedan andra världskriget. Vi är väldigt rädda för den utveckling som kan följa, säger Anna Lindenfors, generalsekreterare för Amnesty Sverige, till TT.

Får konkreta konsekvenser

I rapporten ges flera exempel på hur Amnesty International menar att hatretoriken fått konsekvenser i praktiken.

Bland annat nämns hur 36 länder har tvingat tillbaka flyktingar, till länder där de är i fara, där det finns risk för tortyr och andra kränkningar, eller hur Europa motiverat att stänga sina gränser genom att göra skillnad på just flyktingar och europeiska medborgare. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Inreseförbudet i USA

Mer i ämnet