– Domslutet strider mot all logik och visar också hur den här treåriga rättegången från dag ett varit ett politiskt försök att tysta oberoende röster, säger Andrew Gardner, Turkietutredare vid Amnesty International. Foto: AP/TT/Emrah Gurel

Amnestyaktivister döms i Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

Flera aktivister och före detta chefer för människorättsorganisationen Amnesty International dömdes under fredagen av turkisk domstol. Svenske it-konsulten Ali Gharavi, som också var åtalad, friades tillsammans med sex andra personer.

– Vi förväntade oss att alla elva skulle frikännas men mina kära kollegor fick en absurd dom, säger Ali Gharavi till TT.

Det var sommaren 2017 när nio människorättsförsvarare och två internationella experter greps i Turkiet.

Gripandet skedde efter ett möte om digital säkerhet. Svenske Ali Gharavi var inbjuden som expert.

Samtliga elva fängslades med anklagelser om terrorrelaterade brott. Enligt misstankarna hade mötet en dold agenda; att planera en statskupp i Turkiet.

– I dag har vi bevittnat en parodi på rättvisa av gigantiska mått. Domen är ett slag mot inte bara de fyra dömda personerna och deras anhöriga utan mot alla som tror på rättvisa och att det ska vara möjligt att agera för mänskliga rättigheter i Turkiet. Men vi fortsätter att kämpa för dessa fyra och för de tusentals andra som också fängslats helt godtyckligt i Turkiet, säger Anna Lindenfors, generalsekreterare Amnesty i Sverige, i ett pressmeddelande.

Flera års fängelse

Den tidigare ordföranden för Amnesty i Turkiet, Taner Kılıç, döms till sex år och tre månaders fängelse för medlemskap i en terrororganisation. Özlem Dalkıran, İdil Eser och Günal Kurşun döms till 25 månaders fängelse vardera, för att ha assisterat en terrororganisation.

– Det är blandade känslor. Vi förväntade oss att alla elva skulle bli friade men mina kära kollegor fick en absurd dom. Den sidan gör mig arg. Men samtidigt är det för mig ett avslut på hela det här absurda maratonet som präglat mitt liv sedan 2017, säger Ali Gharavi till TT.

Tio av de misstänkta, däribland Gharavi, släpptes ur turkiskt säkerhetsfängelse i oktober 2017 i väntan på domen.

”Strider mot all logik”

Domarna kommer att överklagas uppger Amnesty i Sverige, men det är en process som kan ta flera år.

– Domslutet strider mot all logik och visar också hur den här treåriga rättegången från dag ett varit ett politiskt försök att tysta oberoende röster, säger Andrew Gardner, Turkietutredare vid Amnesty International, i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.