I dag väntas den svenske medborgaren som gripits i Turkiet ställas inför rätta. Arkivbild. Foto: TT

Amnestychef och svensk inför rätta i Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

I dag väntas den svenske medborgare som gripits i Turkiet, tillsammans med bland andra Amnestys Turkietchef, förhöras i rätten i Istanbul.
Gripandet är ett angrepp mot människorättsorganisationer menar Amnesty International.

Domstolsförhandlingarna ska inledas klockan nio svensk tid.

– En turkisk tidning skriver att de ska inställa sig för att förhöras av åklagare, säger journalisten och debattören Kurdo Baksi, som har följt fallet.

Han har även fått uppgifter om domstolsförhandlingen från andra källor i Istanbul.

LÄS MER: Amnestychef och nio andra gripna i Turkiet

Politisk gripande enligt Amnesty

Gruppen greps den 5 juli under en konferens på en ö nära Istanbul. I förra veckan meddelade en turkisk domstol att häktningen förlängts till den 18 juli. Några formella anklagelser har ännu inte riktats mot de tio, men enligt Amnesty Sverige ska de utredas för medlemskap i ”väpnad terrororganisation”. Enligt Kurdo Baksi ska Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i samband med G20-mötet nyligen ha kallat mötet där de tio greps för en fortsättning på förra sommarens kuppförsök.

Svenska Amnesty anser att gripandena är helt ogrundade och politiskt motiverade.

”Gripandena är ett angrepp mot sex ledande människorättsorganisationer i landet, ett kraftfullt slag mot det redan pressade turkiska civila samhället och en olycksbådande indikator på utvecklingen i Turkiet” skriver organisationen i ett uttalande.

Kan släppas fria

En advokat som försvarar några av de gripna ska till tidningen Bianet ha sagt att han har gott hopp om att de ska släppas fria, eftersom det inte finns några bevis för att de har begått brott.

Enligt svenska Amnesty deltog svensken som utbildare på en konferens om digital säkerhet på en ö utanför Istanbul tidigare i sommar.

Även en tysk medborgare finns bland de frihetsberövade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Svensk terrormisstänkt häktad i Turkiet

Mer i ämnet