Storbritanniens biståndsminister Priti Patel.

Ännu en minister får sluta i Storbritannien

Publicerad

Storbritanniens biståndsminister Priti Patel avgår sedan det avslöjats att hon haft hemliga möten med israeliska toppolitiker och organisationer under en semesterresa till landet. Det är andra ministern som slutar på kort tid i premiärminister Theresa Mays regering.

Storbritanniens biståndsminister Priti Patel avgår sedan det avslöjats att hon haft hemliga möten med israeliska toppolitiker och organisationer under en semesterresa till landet.

Det är andra ministern som slutar på kort tid i premiärminister Theresa Mays regering. För bara en vecka sedan avgick försvarsminister Michael Fallon efter anklagelser om sextrakrasserier.

Priti Patel bad May om ursäkt

Patel bad i måndags om ursäkt till May för att hon inte informerat utrikesdepartementet om sina möten, med bland andra premiärminister Benjamin Netanyahu, under Israelsemestern i augusti. Priti Patel försäkrade då också May om att inga andra hemliga möten hållits. På onsdagen rapporterade dock tidningen The Sun att Priti Patel även haft möten med israeliska toppolitiker i New York och London som inte rapporterats till May.

I sitt avskedsbrev till May skriver Patel att hon i och med mötena med israeliska företrädare inte levt upp till den höga standard som förväntas av en brittisk minister, rapporterar BBC.

”Jag erbjuder en fullständig ursäkt till dig och regeringen för vad som har hänt och förklarar mig villig att säga upp mig”, skriver Patel.

May skriver i ett brev till Patel att ”Det är rätt att du har beslutat att avgå”.

”Är skandalöst”

Den palestinska toppolitikern Hanan Ashrawi fördömde samtalen mellan Patel och israeliska företrädare.

– Jag anser att det är skandalöst och det får mig att undra hur många fler fall, inte bara i Storbritannien utan också andra platser, som inte har blottlagts, sade Ashrawi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer