”Avslöjar länderna som hindrar starkt klimatavtal”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det finns en handfull länder som står i vägen för att världen ska kunna slippa en upphettning som går över 1,5 grader. Det är häpnadsväckande argument som förs fram för att fördröja den gröna omställningen.

Erika Bjerström

Klimatkorrespondent

Av de läckta dokumenten framgår att en rad länder och organisationer försökt fördröja avvecklingen av fossila bränslen. Alla världens länder och intresseorganisationer bjuds alltid in för att komma med synpunkter på slutdokumentet från FN:s vetenskapliga panel IPCC. 

BBC, som läst 32 000 dokument, påpekar att de allra flesta lämnat konstruktiva förslag i linje med klimatforskarnas slutsatser. Men inte alla. Läckan ger en häpnadsväckande inblick i skillnaden mellan vad några av länders ledare säger offentligt – att vilja avvärja en allt värre klimatkris – och den linje de egentligen företräder.

Länder argumenterar för köttdiet

En rådgivare till Saudiarabiens statliga oljedepartement kräver bland annat att formuleringen ”behovet av brådskande och ökade åtgärder för att minska utsläppen” ska strykas. Företrädare för Argentina och Brasilien försöker argumentera för att en köttdiet är lika bra för klimatet som en växtbaserad, för att slippa negativa skrivningar om köttkonsumtion.

En regeringstjänsteman i Australien har avfärdat slutsatsen att kolkraftverk måste avvecklas och en indisk forskare med kopplingar till gruvindustrin förespråkar att kol ska fortsätta att användas eftersom utmaningen att förse den indiska landsbygden med el annars blir övermäktig.

Flera gemensamma nämnare

Flera av länderna har en hel del gemensamt – de är storproducenter och konsumenter, av fossila bränslen. Australien öppnade nyligen världens största kolgruva och exporterar kol både till Kina och Indien. Saudiarabien är en av världens största oljeproducenter. Deras statliga oljebolag Saudi Aramco svarar ensamt för fyra procent av världens koldioxidutsläpp. Det är gigantiska ekonomiska intressen som står på spel och de oljeproducerande länderna tänker inte ge upp sina intäkter utan att slåss.

Också Norge pekas ut, de vill att tekniken med koldioxidinlagring, CCS, skildras i mer positiva ordalag. Norge vill ha det uppgraderat som en erkänd lösning för att få ner utsläppen från fossila bränslen. I IPCC:s rapport är skrivningarna mer tveksamma och det råder delade meningar om fossila bränslen kan fortsätta att användas ihop med koldioxinlagring och samtidigt säkra Parisavtalets mål.

Författarna till IPCC:s senaste sammanställning har ingen skyldighet att inlemma ländernas synpunkter i slutrapporten, även om lobbyinsatserna kommer från regeringar.

Planerar öka fossila bränsle-produktionen

Stridslinjerna inför klimattoppmötet börjar nu klarna. I går kom nya beräkningar från Stockholm Environment Institute, SEI, som visar hur 15 länder planerar att öka sin produktion av olja, kol och naturgas fram till 2040. På listan återfanns inte överraskande Australien, Saudiarabien, Norge och Indien.

Det står alltmera klart att det är en handfull länder och deras ekonomiska intressen som står i vägen för att COP26-förhandlingarna i Glasgow ska nå sitt mål – att hålla chansen om max 1,5 graders uppvärmning vid liv.

I nästan alla analyser som skrivs inför Glasgow finns en röd tråd. Det är att pengar är chansen att lösa den här konflikten. Glöm de moraliska argumenten. Den rika alliansen med länder som står bakom nettonoll utsläpp till 2050, som EU och USA i spetsen , måste använda finansiella styrmedel, som koldioxidtullar och klimatstöd, för att tvinga fram utfasningen av kol och olja så snabbt som forskarna har sagt att det måste ske. 

Pandemin visade att det fanns obegränsat med pengar när det verkligen gällde. Frågan är om den politiska viljan kommer vara lika stark i Glasgow?

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.