De så boklådorna har snabbt blivit populära runt om i USA. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Analoga boklådor nygammal trend i USA

Uppdaterad
Publicerad

I tider med elektroniska böcker och läsplattor är det ändå de gamla vanliga pappersböckerna som ligger till grund för en ny folkrörelse. De små fria biblioteken – Little Free Library – sprider sig snabbt i USA.

Jag har börjat upptäcka dem lite överallt, i parker, på gräsmattor och vid trottoarer. De ser ut som mycket avancerade, stora fågelholkar, i alla möjliga färger och former. Som små hus, bikupor eller till och med som gamla engelska telefonkiosker. Och de innehåller böcker. För vem som helst att låna.

Det första lilla fria biblioteket startades i delstaten Wisconsin för fyra år sedan. I dag finns det över 10.000 boklådor, och de har spritt sig även utanför USA.

Kevin Sullivan i Bethesda, Maryland, byggde ett litet hus och fyllde det med böcker för två år sedan.

– Det var en morsdags-present till min fru. Varför ge henne juveler, när hon i stället kan få ett helt bibliotek?

Kevin skrattar och berättar att boklådan genast blev något av en samlingsplats för grannskapet. Barnen på väg till och från skolan brukar stanna till. Så barnböckerna försvinner snabbt. Men nya kommer hela tiden tillbaka.

Det är det som är principen – tag en bok och lämna en annan. Men i dagens samhälle kan det vara svårt att förstå, att något är helt gratis.

– Det händer  att folk som stannat och tittar på böckerna springer sin väg, när jag råkar komma ut.

Men John Steven, som bor mitt inne i Washington DC, är samtidigt överraskad över att hans lilla bibliotek står kvar, oskadat, efter över ett år. Ingen vandalisering, inget klotter, varken av böckerna eller av huset.

Det finns naturligtvis inte utrymme för så mycket i en liten boklåda, men de jag tittat in i har haft ett brett, om än begränsat urval.

– Det är det som är spännande. Man vet aldrig vad man kan hitta i Kevins bibliotek. Allt från skräpromaner till intressanta historiska odysseer. Jag brukar stanna till här i stort sett varje dag, när jag promenerar förbi.

Och Phillip Wiethorn hittade även denna gång en bok av intresse, när han gick förbi Sullivans boklåda i Bethesda.

Renee Adams i Alexandria, Virginia berättar för mig om den där natten, när hon vaknade och såg någon rota omkring i boklådan ute vid trottoaren. Hon gick ut med en ficklampa för att hjälpa till. Det var en person, som förtvivlat sökte efter Fitzgeralds roman Den Store Gatsby. Hon behövde den för sin läscirkel.

– Och vi hittade den! Den fanns där inne i mitt lilla bibliotek, medan den hade varit slutsåld i bokhandeln och utlånad på det stora, riktiga biblioteket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer