Den tyska regeringen har förklarat högerextremismen som landets största säkerhetshot.

Analys: Mordvågen har väckt den tyska regeringen

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Länge anklagades tyska regeringen och polisen för att vara blinda på höger öga. Att för länge ha underskattat hotet från nynazister och fascister. Men efter ett omskakande år med politikermord och attentat utförda av högerextremister har regeringen i Berlin nu öppnat ögonen för det största säkerhetshotet i Tyskland.

Christoffer Wendick

Europakorrespondent

Det tog elva år för polisen att avslöja tre nynazistiska seriemördare som i det fördolda mördat tio människor med invandrarbakgrund runtom i Tyskland. Landet chockades. Men fler liv skulle krävas innan det högerextrema hotet fick högsta prioritet. Det är ortsnamnen Halle, Kassel och Hanau som bäddat för uppvaknandet.

Ett attentatsförsök mot en synagoga, ett mord på en flyktingvänlig politiker och ett massmord på bargäster med invandrarbakgrund. Motivet har, enligt åklagarna, varit högerextremt: att döda och sätta skräck i politiska motståndare, judar och invandrare. Extremistiskt våld har skurit djupare spår i Tyskland än i de flesta andra länder. Många tänker såklart på nazisternas terrorrike. Andra minns även vänsterextrema terrorgruppen Röda Armé-fraktionen. På senare år är det islamistisk extremism som tysk säkerhetspolisen haft särskilt under luppen efter flera blodiga terrordåd.

Flyktingkrisen för fem år sedan gav explosiv energi åt en våldsbejakande högerextremism som redan var under tillväxt. Genom ilska och hat mot invandrare, mot islam i synnerhet och mot regeringen som öppnat gränserna kunde extremister mobilisera större grupper att gemensamt bege sig ut på gatorna i protester. Och genom anti-coronaprotesterna den här hösten flyttade de fram positionerna ytterligare. Ja, ända fram till riksdagshusets trappor tog de sina röd-vit-svarta riksflaggor, som tjänar som ersättning för den förbjudna hakkorsflaggan med samma färger.

En kall rysning gick genom en lång rad tyska ryggrader. Fyra dagar senare förklarade regeringen högerextremismen som landets största säkerhetshot. 

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.