Analys: En kamp mellan generationer – gamla presidenten tydligt nervös

Publicerad
Analys ·

Ugandas val är en kamp mellan generationer – och den gamla sittande presidenten är tydligt nervös.

Upptrappningen till valet har sett för Uganda ovanligt hårt våld mot oppositionella.

Liselott Lindström

Utrikesreporter

Afrika har världens yngsta befolkning – och världens äldsta ledare. I torsdagens val i Uganda syns friktionen tydligt. 

På ena sidan har vi den gamla presidenten – 76-årige Yoweri Museveni, som med tänder och klor klamrar sig fast vid makten. Först strök han lagen som begränsade hur länge en president kunde sitta, därefter strök han lagen som begränsade presidentens ålder till under 75. 

För den äldre generationen i Uganda är Museveni en frihetskämpe, som fick ett slut på det förödande inbördeskriget år 1986. Men kring 80 procent av ugandierna är födda efter att han tillträdde, och de är trötta på att se ett land utan jobb där skolorna, sjukhusen, vägarna och infrastrukturen är undermåliga.

Skyr unga medel

Så för ett par år sedan blev då bara 35-årige musikern Robert Kyagulanyi, känd under artistnamndet Bobi Wine, invald i parlamentet. Han symboliserar de ungas kamp. Han kommer från en fattig del av Kampala och kallar sig själv ghettopresident. De fattiga i Uganda känner att han förstår dem, att han ser dem och att han kan göra landet bättre.

Museveni har sett många val under sin tid som president, men nu verkar han för första gången verkligt orolig. Han skyr inga medel för att stoppa Bobi Wine, och försöker knappt dölja det. 

Att föra kampanj har förbjudits i områden där oppositionen är stark, som i Kampala, med hänvisning till coronarestriktioner. Inte heller Museveni får hålla kampanjmöten i huvudstaden, men det behöver han inte heller, för här är det inget tvivel om vem folk tänker rösta på. Museveni har inte en chans i huvudstaden.

Hindras att kampanja

Museveni är stark på landsbygden, och när Bobi Wine försökt ge intervjuer till radiostationer där har han stoppats av polis från att ta sig till stationerna. Radion är den viktigaste informationskällan för den rurala befolkningen. 

Bobi Wine har gripits flera gånger under kampanjen, och flera av hans förtrogna har dödats. När han skulle offentliggöra sitt valmanifest och sin presidentkandidatur greps han, och i protester som följde i november sköts över 50 människor ihjäl i de värsta våldsamheter Uganda har sett på åratal. 

När Wine hindrades från att föra kampanj flyttade han den helt till nätet, där han annars också är som fisken i vattnet. Den unga generationen använder mycket social media, och hans sånger och videor där är ett sätt för honom att nå ut med sitt budskap.

Stängt ned sociala medier

Men på tisdagen, bara ett par dagar före valet, blockerades all social media och kommunkationsappar i Uganda. Facebook och Whatsapp slutade fungera. Wines sista sätt att kampanjera togs ifrån honom. 

Jag har talat med flera som ställer upp i parlamentsvalet för Wines parti, som berättar att de gripits och blivit både torterade och förhörda om varför de stöder Bobi Wine. När vi gjorde intervjuer i Wines gamla hemkvarter förföljdes vi.

De ungas frustration och kämparglöd är en kraft som inte kan viftas bort. De är trötta på gamla ledare som klamrar sig fast vid makten och som de upplever att inte gör något för att utveckla landet, utan bara lever på korruption och för att göda sig själva. 

Ingen hyser några illusioner om att valet kommer att bli fritt och rättvist. Men det kommer rapporter från landsbygden om att rekordmånga åkt till sina hembyar för att rösta. 

Frågan är vad de tänker göra när Museveni än en gång ser till att vinna valet. 

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.