Förberedelser på Tiananmen Square i Peking inför 70-års jubileum av Folkrepubliken Kina. Foto: AP/Andy Wong

Krönika: 70 år senare – Kina har mycket att fira men också utmaningar

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Efter en intensiv förberedelseperiod ska Kinas nationaldag firas, på dagen 70 år sedan Mao Zedong proklamerade Folkrepubliken Kina. SVT:s Asienkorrespondent Ulrika Bergsten berättar om journalister som tvångevakueras inför den gigantiska militärparaden.

– Stränga order har utgått om att vi inte får visa oss. Prickskyttar på taken har rätt att skjuta skarpt om vi tittar ut, skriver hon.

Ulrika Bergsten

Europakorrespondent

I de små gränderna i centrala Peking där jag bor dallrar luften. Inte bara av sen septembersol med dagstemperaturer på över 30 grader, inte bara av de kolföroreningar som skapar återkommande perioder av smutsdis, utan av bokstavligen spänd förväntan inför tisdagen. Lyktor, banderoller och kinesiska flaggor pryder varenda fasad.

En grannfarbror som tillbringat den heta sommaren på en plastpall utanför sitt hus, endast iförd kalsonger, är nu en av tiotusentals – mestadels äldre – som mobiliserats som frivilliga säkerhetsfunktionärer. Ljusblå skjortor, röda armbindlar, vakande ögon och nyfikna frågor till udda figurer i grannskapet. Duvslagen på hutongtaken hålls stängda. Vare sig tamfåglar eller leksaksdrakar tillåts i luftrummet de här veckorna.

Krypskyttar får skjuta

I de stora höghusområdena vid de centrala boulevarderna där SVT och många andra medieföretag har sina redaktioner har flera utländska journalister evakuerats från både hem och kontor de senaste veckorna. Stränga order har utgått om att vi inte får visa oss på kontorets balkong. Prickskyttar på taken har rätt att skjuta skarpt om vi tittar ut.

För på tisdag sker det. Efter en intensiv förberedelseperiod ska Kinas nationaldag firas, på dagen 70 år sedan Mao Zedong proklamerade Folkrepubliken Kina. Huvudnumret som kommer att sändas i TV är en stor militärparad på Changan Boulevard fram till Himmelska fridens torg. Kinas militära förmåga ska demonstreras av 15 000 soldater, 160 stridsflygplan, 580 stridsvagnar och andra vapensystem – vissa av dem så nya, enligt den kinesiska militären, att de aldrig tidigare visats offentligt.

Överljudsdrönare och robotar

Militärforskare som tidningen New Tork Times talat med säger att satellitbilder visar att Kina numera har överljudsdrönare och en ny mobil interkontinental ballistisk robot. Paraden lär demonstrera att Kina aldrig varit så väl rustat som idag. Uppvisningen ska kulminera framför den Förbjudna staden, där Kinas ledare Xi Jinping ska hålla sitt tal, exakt på den plats där Mao utropade nationens födelse.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.