Joshua Wong i Berlin. Arkivbild. Foto: Michael Sohn/AP/TT

Analys: ”Aktivisterna i Hongkong har många beröringspunkter med Taiwan”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

I början av september åkte den namnkunnigaste av aktivisterna i Hongkong, Joshua Wong, till Taiwan. Där träffade han representanter från regeringspartiet, som kom till makten i svallvågorna efter Solrosrevolutionen, en proteströrelse mot kinesiskt inflytande på Taiwan. Wong vill att Hongkong och Taiwan gör gemensam sak. 

Tilde Lewin

Asienkorrespondent

– Taiwan och Hongkong delar samma öde. Vi står båda inför förtrycket från Peking, och vi känner båda pressen från Peking, sa Wong under en presskonferens i Taiwan. Eller på Taiwan, beroende på hur man ser det, sa han.

Vilken preposition ska man använda, i eller på Taiwan? Folkrepubliken Kina anser att Taiwan är en kinesisk ö. Men förutom tillträdet till vissa internationella organisationer fungerar Taiwan som en egen stat.

Protesterna i Hongkong

Ett land, två system

Hongkongs öde skulle se annorlunda ut om inte Taiwan hade ”en kontroversiell politisk status”, som det står på Wikipedia.

Principen ”Ett land, två system” som har styrt Hongkong under lång tid designades av den dåvarande högste ledaren Deng Xiaoping med tanke på Taiwan. Och det är troligt att Kina aldrig skulle ha undertecknat det gemensamma avtalet med Storbritannien 1984 – avtalet som garanterade ”en hög grad av autonomi” för Hongkong – om inte Kina ville ge Taiwan ett gott exempel. Storbritannien hade inget att förhandla med, Hongkong skulle återlämnas till Kina efter 99 år, så stod det i kontraktet.

Popstjärnor stöttar demokratirörelsen

Det är därför Joshua Wong åker till Taiwan. Och det är därför aktivisterna i Hongkong har många beröringspunkter med Taiwan. När jag och SVT:s fotograf Per Leandersson var i Hongkong i augusti träffade vi popstjärnorna Denise Ho och Anthony Wong, som båda två gjort sig omöjliga på kinesiska fastlandet genom att stötta demokratirörelsen i Hongkong.

Det har gjort att de förlorat möjligheterna att turnera på fastlandet, eller vara med i filmer som kan visas på fastlandet. Eller sälja skivor. Eller vara med i tv-program.

Men på Taiwan kan Denise Ho gå på röda mattan. Och taiwanesiska artister har spelat in en låt till stöd för protesterna, och bjöd in både Denise Ho och Anthony Wong.

– När nu ”ett land, två system”-principen redan har kollapsat uppmanar vi människor i Taiwan att det är dags att skydda Hongkong och stödja folk i Hongkong i kampen för fria val. Nu när vi är starkt medvetna om den vita terrorn från Peking och dess iskalla verkan i Hongkong och Taiwan, då är det dags att visa solidaritet, sa Joshua Wong på presskonferensen i Taiwan.

”Den vita terrorn”

”Den vita terrorn” är en annan beröringspunkt mellan Hongkong och Taiwan. Begreppet ”vit terror” brukar beskriva det politiska förtrycket i Taiwan under åren 1949-1987. Men i dag har ordet tagits upp av Hongkongs aktivister och används som ett skällsord som betecknar en statligt styrd strategi för att skapa rädsla genom olika typer av våldsdåd mot sina medborgare.

Taiwan har president- och parlamentsval i början av 2020. Och det är en annan anledning till att Joshua Wong åker till Taiwan. För Kina sneglar fortfarande på Taiwan, och ett militärt ingripande i Hongkong skulle med stor sannolikhet betyda framgångar för det nuvarande regeringspartiet DPP (Demokratiska framstegspartiet) och ledaren Tsai Ing-wen. Kina vill mycket hellre se oppositionspartiet Kuomintang som vinnare.

Vill göra som Taiwan

2014 hade Taiwan en egen proteströrelse riktad mot kinesiskt inflytande, Solrosrevolutionen. I Taiwans fall rörde protesterna ett handelsavtal med Kina, som studenterna ansåg skulle göra Taiwan mer benäget att ta politiska hänsyn till Kina på olika sätt. Kuomintang förlorade det efterföljande presidentvalet 2016.

– Vi hoppas att vi kan göra gemensam sak i framtiden för att göra Hongkong till en plats som kan ha demokrati och frihet. Tidigare, med början för fem år sedan, under Paraplyrevolutionen och Solrosrevolutionen, har vi ofta sagt ”i dag Hongkong, i morgon Taiwan”. Men nu tror jag att vi istället måste hoppas på och försöka åstadkomma ”i dag Taiwan, i morgon Hongkong”, sa Joshua Wong på presskonferensen i Taipei.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Protesterna i Hongkong

Mer i ämnet