President Donald Trumo och president Vladimir Putin hälsar i Osaka, Japan 2019. (Till höger) Toppmöte mellan Michail Gorbatjov och Ronald Reagan i Geneve 1985 Foto: Mikhail Klimentyev/AP & Denis Paquin/TT

Analys: ”Allvarligt läge”

Publicerad
ANALYS ·

En av hörnpelarna för fred och säkerhet i Europa är borta. Förbudet mot landbaserade medeldistansrobotar (INF) var en starkt bidragande orsak till att Sovjetunionen och USA inte använde sina kärnvapen under kalla kriget. Läget är allvarligt, men inte förvånande, skriver SVT:s reporter Jonas Olsson.

Jonas Olsson, reporter SVT Nyheter

Jonas Olsson

Reporter

Man kan tycka att tre bokstäver inte betyder så mycket. Men förbudet INF har verkligen gjort skillnad.

De flesta är överens om att det som USA:s president Ronald Reagan och Sovjetunionens ledare Michail Gorbatjov gjorde den där dagen i december 1987 var avgörande för att undvika kärnvapenkrig i Europa.

I praktiken försvann 2 700 markbaserade medeldistansrobotar från Europa, både konventionella och de med kärnstridsspets.

Medeldistans innebär att de kan nå 50 till 550 mil. Vid ett anfall har en nation bara några minuter att förbereda sig och fatta livsavgörande beslut.

Det öppnar för både misstag och paranoia.

Förbudet har inte fått länderna att sluta tillverka

Men man ska inte vara naiv och tro att förbudet inneburit att USA och Ryssland låtit bli att utveckla medeldistansrobotar. Förbudet gällde bara om robotarna är på marken – inte i luften eller till sjöss.

Så i praktiken har båda länderna medeldistansrobotar i bombflyg, ubåtar och ytstridsfartyg, vilket inte varit något brott mot INF. Och robotarna blir allt mer avancerade. Enorma summor satsas. De kan heta Tomahawk, Kalibr och annat.

Ett exempel är i våras när Ryssland provsköt sin senaste sort av medeldistansrobot. Testet gjordes med en ubåt på marinbasen Zapanya Litsa bara sex mil från norska gränsen på Kolahalvön.

Vanligtvis brukar ubåtar skickas till havs när de ska utföra robottester. Men den här gången låg ubåten kvar förtöjd vid kaj på marinbasen och avfyrade.

Många häpnande. Världen hade inte sett något liknande förr.

Därför lämnade USA avtalet

Testet utfördes med medeldistansroboten Kalibr. Enligt FOI (Totalförsvarets Forskningsinstitut) tillhör Kalibr samma ”familj” robotar som den markbaserade 9M729 (SSC-8) som USA anser bryter mot INF och som uppges vara skälet till att USA sa att de lämnar avtalet.

Det var tidigare presidenten Barack Obama som var först med att anklaga Ryssland för att bryta mot INF.

Men Ryssland har upprepat om och om igen att 9M729-roboten inte bryter mot avtalet. Räckvidden är 480 kilometer och där med tillåten, enligt Ryssland.

Sipri: Teoretisk räckvidd på 2 350 kilometer

Stockholms internationella fredsforskningsinstitut, Sipri, ger stöd för USA:s uppfattning och redovisar roboten 9M729 som ryska arméns tillgång. Sipri redovisar en teoretisk räckvidd på upp till 2 350 kilometer. Det innebär att det är en medeldistansrobot på marken, enligt INF:s definition.

Nu har avtalet upphört att existera. Ryssland och USA kommer att utveckla nya system för medeldistansrobotar på marken. Och det kommer sannolikt att gå snabbt, vilket oroar.

Dödsdagen för avtalet

Ryssland var först med att säga att ett markbaserat system kommer att utvecklas 2019 till 2020. Beskedet kom snabbt efter att USA sa att de skulle lämna avtalet i februari.

USA har också sagt att de ska utveckla markbaserade medeldistansrobotar, men dessa ska inte bära kärnvapen, menar de.

Det är dock viktigt att komma ihåg amerikanska kryssningsroboten Tomahawk som finns ombord på ytfartyg och ubåtar kan utrustas med kärnstridsspets.

Förmodligen räknar Donald Trump med en ny förhandling i framtiden. Problemet är att förhandling om kärnvapen är något helt annat än fastigheter. Vladimir Putin har en helt annan erfarenhet från kalla kriget och KGB och dessutom styrt Ryssland i 20 år.

Förhandlingar med Nordkorea har misslyckats

Hittills har Trumps kärnvapenförhandlingar med Nordkorea misslyckats och en viktig försvarsminister hoppat av. Trump har träffat Nordkoreas diktator Kim Jong Un tre gånger. Men Nordkorea fortsätter samtidigt med sina robottester och ökar antalet kärnvapen.

Jag undrar om Vladimir Putin och Donald Trump tänker som republikanen Ronald Reagan sa i ett radiotal 1985

”A nuclear war cannot be won and must never be fought.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.