Vita huset i Washington. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Analys: ”Båda sidor väntar på att personen ska avslöjas”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

New York Times har publicerat en mycket kritisk krönika från en anonym medarbetare till USA:s president. Skribenten har nu folk som är arga på båda sidor. De som står bakom Trump tycker att skribenten är en förrädare medan motståndarna anser att hen bör träda fram, skriver SVT Nyheters USA-korrespondent Carina Bergfeldt.

Carina Bergfeldt

Utrikesreporter

Det finns en intern motståndsrörelse där flera av president Trumps medarbetare försöker motverka delar av hans politik. Det skriver en anonym person i New York Times.

Tidningen försäkrar att källan är verklig, och Trump söker med ljus och lykta efter personen som han vill ska överlämnas till myndigheterna.

Att en av de tyngsta tidningarna i USA publicerar en anonym text som säger att ”bara så ni vet, så är presidenten galen, men jag och andra i administrationen jobbar i hemlighet med att kontrollera dårskapen” – det är unikt.

Brist på impulskontroll

Skribenten kritiserar presidentens brist på impulskontroll, hans okunnighet. Donald Trump beskrivs som småsint och ineffektiv.

Skribenten skriver att administrationens lojalitet ligger hos Amerika, inte presidenten, den understryker att man inte är någon vänsteropposition, utan att de anser att presidenten inte agerar demokratiskt.

Är Trump rosenrasande?

Ja. 

Påverkar det hans presidentskap?

Förmodligen inte.

Hans motståndare får bekräftat samma som de redan tycker – att han är olämplig för jobbet.

Hans anhängare ser ännu ett karaktärsmord på en man som vågar gå mot strömmen.

Kallar det landsförräderi

Trump kallar det landsförräderi, och amerikansk media diskuterar om det är en mjuk statskupp som vi ser utspela sig.

Men saken är den att den här skribenten har nu folk som är arga på båda sidor.

De som står bakom Trump, som tycker att skribenten är en förrädare.

Sen har du de som är mot Trump, som tycker att ”men träd fram då. Om han är så här galen, om ni måste skydda landet från hans impulser, vittna om det, låt oss få bort honom”.

Båda sidor väntar på att personen ska avslöjas, och jobbar på sin sida för att nå målet genom bland annat språkanalys.

Frågan är hur mycket New York Times har tvättat texten för att skydda sin källa. 

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.