• Viktigt meddelande:

    Kraftig rökutveckling från en vindsbrand i norra delarna av Landskrona. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Avgörande för Biden i South Carolina var att han fick stöd av den populäre svarte kongressmannen James Clyburn. Foto: Gerald Herbert/TT

Analys: Bidens vågspel gick hem

Uppdaterad
Publicerad
ANALYS · Joe Bidens tuffa satsning gick hem. Segern i South Carolina gav honom en ny chans i den här långa valrörelsen och de svarta väljarna stod där bakom honom. Nu är Biden skyldig kongressmannen James Clyburn, ett stort tack.
Stefan Åsberg, Mellanösternkorrespondent

Stefan Åsberg

Korrespondent USA

Joe Biden kallar South Carolina för sitt andra hem och precis så har han också uppträtt där. Naturlig och med en energi, som vi inte sett tidigare under Bidens framträdanden i den här valrörelsen.

Framgången var väntad. Biden hade visserligen mer att förlora än att vinna. Men den förre vicepresidenten fick alltså det stöd han behövde, från de svarta väljarna, och kan nu driva sin kampanj vidare. Segern i South Carolina var imponerande, men ger honom ändå bara ett tillfälligt andrum. Nu väntar ”Super Tuesday” och den förre vicepresidenten är illa förberedd för den tredje mars, men kanske börjar nu donationerna strömma in och Biden skulle i så fall få möjlighet att på allvar aktivera sin organisation som den senaste tiden varit lamslagen av bristen på pengar. Och Joe Biden ligger långt efter Michael Bloomberg och Bernie Sanders, som har haft helt andra möjligheter att investera i tv-reklam i landets största delstater: Kalifornien och Texas.

Hur många kastar in handduken?

Redan ska nu övertalningskampanjer pågå för att förmå flera av mittenkandidaterna att hoppa av. De fyra kandidaterna, i mitten av den politiska skalan, ”stjäl” röster av varandra och om någon på allvar ska kunna utmana Bernie Sanders och hans, här, kontroversiella planer på en statlig hälsoförsäkring, så måste mittenpolitikerna enas kring en politiker som på allvar kan tävla mot Sanders.

Miljardären Tom Steyer´s avhopp, betyder inte speciellt mycket. Steyer hade inte, på det sättet, breda grupper av följare. Men efter den tredje mars kommer startfältet av kandidater att se helt annorlunda ut.

Sanders ändå ledaren

Bernie Sanders är fortfarande den kandidat som har det bredaste och största stödet, sett över hela landet. Men han förlorade överraskande stort till Biden i South Carolina, trots att båda kandidaterna framtill nu, gjort starkt ifrån sig bland både spansktalande och svarta väljare. Det är nu helt avgörande vem av Sanders och Joe Biden som har störst förmåga att locka minoriteterna. Där kommer det här valet att avgöras. Och Joe Biden har en klar fördel av att han under åtta år arbetade under USA:s förste svarte president, Barack Obama. Och avgörande för Biden i South Carolina var att han fick stöd av den populäre svarte kongressmannen James Clyburn – nästan var fjärde väljare uppgav att det hade betydelse att Clyburn ställde sig bakom Joe Biden.

Delstaten South Carolina har historiskt haft en avgörande betydelse i amerikanska valrörelser. Sedan decennier tillbaka har den som vunnit delstaten, också blivit partiets kandidat- och det egentligen bara med två undantag. Den här gången återstår det att se om historien är på Joe Bidens sida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.