Bolsonaro höll sitt första tal efter segern direkt från sitt vardagsrum på Facebook Live. Foto: TT

ANALYS: Bolsonaro har satt agendan i sociala medier

Publicerad
ANALYS ·

När Jair Bolsonaro höll sitt första tal efter valsegern gjorde han det inte vid en presskonferens på partihögkvarteret inför journalister. Bolsonaro sände direkt från sitt vardagsrum på Facebook Live. Det var den perfekta avslutningen på en valkampanj som i grunden förändrat hur politik bedrivs i Brasilien.

Tigran Feiler

Korrespondent, Latinamerika

Brasilien har länge varit det stora tv-landet där de ledande kanalerna varit helt avgörande för att nå ut till jättelandets befolkning. Men Bolsonaro har visat att du 2018 kan vinna ett presidentval med historiska 57 miljoner röster trots att du kommer från ett litet politiskt parti som tilldelas begränsat med tv-tid.

Har nobbat debatter

Förklaringen är enkel – Brasilien är i dag ett av världens mest aktiva länder på sociala medier. Och på sociala medier är Bolsonaro kung. Han har flest och trognast följare och har från sina konton satt agendan för valrörelsen även om han legat på sjukhus under stora delar av kampanjen efter en knivattack.

Genom att helt nobba debatter med utmanaren Fernando Haddad från arbetarpartiet PT har Bolsonaro behållit initiativet från start till mål. Haddad har inte lyckats försvara sig mot den flod av attacker som Bolsonaros anhängare kablat ut i sociala medier, en strategi som anklagas för att ha bekostats genom illegal kampanjfinansiering.

Vill legalisera vapeninnehav

Enligt nattens vallokalsundersökning var det framförallt tre frågor som gjorde att väljarna gick till Bolsonaro: vilja till förändring, motstånd mot PT och längtan efter säkerhet. Inte minst vad gäller det utbredda våldet kommer Bolsonaros väljare vilja se snabba resultat. Och han har lovat drastiska lösningar som att legalisera vapeninnehav och ge polisen order om att skjuta för att döda.

Bolsonaro är ett oprövat kort i beslutsfattande ställning och många frågetecken finns inför hans styre. Kommer den hårda retoriken fortsätta nu när han blivit president? Vilken roll ska militärerna få i exmilitären Bolsonaros regering? Blir det protektionism eller marknadsliberalism i den ekonomiska politiken? Och hur ska han hantera den avgrundsdjupa splittringen i samhället?

Korruption ofta ett nödvändigt smörjmedel

”Brasilien är inte för nybörjare”, sade musikern Tom Jobim. Och landet har ett komplicerat politiskt system med mängder av partier i parlamentet vilket gör det svårt att skaffa sig majoriteter. Så blir Bolsonaro den djupgående förändring som hans väljare hoppas på? Eller kommer han som så många av sina företrädare att ätas upp av Brasiliens politiska system där korruption ofta är ett nödvändigt smörjmedel för att kunna regera?

Det är en sensationell politisk resa som Bolsonaro gjort, från en arg röst i den politiska marginalen till president för ett av världens största länder. Men nu börjar den stora utmaningen – att omsätta valsegern i konkret politik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.