Jair Bolsonaro vann en storseger i presidentvalet, men stödet för honom har sjunkit rejält. Foto: TT

Analys: ”Bolsonaro tycks ha underskattat kraften i skolfrågan”

Publicerad
Analys ·

I Brasilien väntar under torsdagen landsomfattande protester mot president Jair Bolsonaros utbildningspolitik. Kampen om den brasilianska skolans framtid har blivit Bolsonaros första stora strid som president.

Tigran Feiler

Korrespondent, Latinamerika

Bolsonaro har nu varit president för världens femte största land i fem månader. Och Brasilien har redan genomgått dramatiska omvandlingar. Skolpolitiken är ett exempel, men vi ser också liberalare vapenlagar och kraftig minskning av resurser till miljöpolitik och klimatarbete. 95 procent av klimatbudgeten har skurits bort enligt brasiliansk media.

Samtidigt har det skett en stor förändring av hur landet styrs. Bolsonaro förlitar sig i stor utsträckning på sina tre söner och experter talar om att en ny dynasti håller på att skapas. Samtidigt riktas anklagelser mot presidentfamiljen om korruption och till och med samröre med dödspatruller.

Brasilien är svårt att styra

Bolsonaro vann en storseger i presidentvalet, men förtroendet för honom har sjunkit rejält sedan dess. För första gången efter valsegern är det nu en majoritet av brasilianarna som tycker att presidenten gör ett dåligt jobb. Men Bolsonaros huvudvärk slutar inte där. Ekonomin krymper och han har stora problem att få sina reformer godkända av parlamentet.

Med 25 partier i parlamentet är det notoriskt svårt att bygga regeringsdugliga koalitioner. Och när det inte går att vinna tillräckligt stöd för komplicerade åtgärder som en pensionsreform förflyttas fokus till symbolladdade värderingsfrågor där Bolsonaro enkelt kan mobilisera stöd från de omkring 200 frikyrkliga ledamöterna i parlamentet – tillsammans är de större än alla enskilda partier.

Massprotester mot utbildningspolitiken

Och det frikyrkliga blocket har varit drivande i den konservativa offensiven på skolområdet. Men Bolsonaro och hans regering tycks ha underskattat kraften i skolfrågan. En opposition som demoraliserats av fjolårets valförlust – och med galjonsfiguren Lula da Silva fortfarande i fängelse – har nu börjat samla sig på nytt i en motståndsrörelse mot utbildningspolitiken.

Lärarfacket ser uppmaningen till elever att filma i klassrummen som ett angrepp på deras yrkesstolthet och ett hot mot arbetsmiljön. Och studenter rasar mot 30-procentiga nedskärningar för universiteten. Vid den första vågen av protester 15 maj mobiliserades hundratusentals demonstranter i över 150 städer runt om i Brasilien. I dag väntas en liknande styrkedemonstration med målet att kanalisera missnöjet till en generalstrejk i juni.

Första framgången i parlamentet

Genom sin yviga ledarstil och drastiska utspel lyckas Bolsonaro ofta skifta fokus i politiken. Och under tisdagen fick presidenten sin första stora framgång i parlamentet när senaten röstade igenom hans förslag att minska antalet regeringsdepartement från 29 till 22. Kanske kan nya framgångar i maktens korridorer ge Bolsonaros regering ett välbehövligt syretillskott.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.