Foto: Rui Vieira/AP/TT

Analys: Boris Johnson kan bli den som splittrar den brittiska unionen

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

När Boris Johnson firar ett år som premiärminister reser han till Skottland. Det är inte någon slump, för de skotska nationalisterna är på krigsstigen och om en ny självständighetsomröstning skulle hållas i dag så skulle ja-sidan sannolikt vinna. Motåtgärden från regeringen Johnson är en charmoffensiv och mer pengar till skottarna.

Anna-Maja Persson

Reporter Storbritannien

Det är förmodligen en av Boris Johnsons värsta mardrömmar: att bli känd som den som splittrade den över 300 år gamla brittiska unionen. Men det går inte längre att utesluta att det faktiskt kan bli så. För den brittiske valnestorn John Curtice konstaterade nyligen att för första gången någonsin visar en rad opinionsmätningar att en majoritet av skottarna vill ha självständighet.

I folkomröstningen 2014 röstade skottarna nej till självständighet med tio procents marginal. Det var en sårig process och debatten ledde till att familjer splittrades och vänner blev ovänner.

Flera faktorer ligger bakom det ökade stödet för ja-sidan. Redan efter brexitomröstningen 2016 då ju skottarna röstade för att stanna kvar i EU började nationalisterna i SNP aktivt förespråka en ny självständighetsomröstning. Den här gången är det coronakrisen som utlöst kraven.

Skottland bara strax under England i dödlighet

Skottlands försteminister Nicola Sturgeon plockar poäng på att hennes popularitet ökat under krisen medan Boris Johnsons dalat. Det skotska parlamentet har bestämmanderätt när det gäller sjukvården, och Sturgeon har delvis hanterat coronapandemin annorlunda än vad Boris Johnson gjort. Hon var till exempel försiktigare med att öppna upp Skottland efter nedstängningen.

Men samtidigt visar statistiken att Skottland bara ligger strax under England när det gäller överdödligheten.

Det är uppenbart att Boris Johnson inte är särskilt omtyckt bland skottarna. Enligt den ledande skotske historikern Sir Tom Devine är han lika impopulär i Skottland som Margaret Thatcher en gång var. Men där det samtidigt fanns ett visst mått av respekt för Thatcher finns det bara förakt för Johnson.

– Frågar man folk på gatan i Skottland beskriver de honom som en klantig pajas, säger Sir Tom Devine till BBC.

Kan det bli självständighetsomröstning?

Hur troligt är det då att det blir en ny självständighetsomröstning? Först och främst måste Nicola Sturgeon be Boris Johnson om lov att hålla en sådan. Hittills har han sagt bestämt nej med motiveringen att det är någonting man gör en enda gång per generation. Men i maj nästa år är det parlamentsval i Skottland. Om SNP vinner valet med en övertygande majoritet så kommer Nicola Sturgeon att hävda att det finns ett tydligt mandat för en ny folkomröstning och pressen på Boris Johnson kommer att öka.

Det finns alltså anledning för den brittiske premiärministern att vara orolig. Skottlandsbesöket är ett led i en charmoffensiv för att vinna över skottarna på Boris Johnsons sida. Han har också uppmanat sina ministrar att bli mer synliga norr om gränsen, och hans regering lovebombar skottarna med välbehövliga pengabidrag.

När Boris Johnson kom till Orkney möttes han av burop och demonstranter som vill ha självständighet. Något möte med försteminister Nicola Sturgeon fanns inte på agendan.

I stället löd den hårda domen från SNP efteråt: Boris Johnsons besök i Skottland är den bästa reklamen för självständighet man kan önska sig!

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.