Premiärminister Boris Johnson och den konservativa kandidaten Jill Mortimer som vann fyllnadsvalet i staden Hartlepool i norra England. Foto: Scott Heppell/AP/TT

ANALYS: Boris ”Teflon-toryn” Johnson har gjort det igen

Publicerad
Analys ·

Det konservativa partiets seger i fyllnadsvalet i Hartlepool är inget mindre än en triumf för den brittiske premiärministern Boris Johnson. Han har en märkvärdig förmåga att gå oberörd ur all turbulens som uppstår kring hans person. Det tycks inte spela någon roll att skandalerna staplas på hög, allt rinner av honom. Därav öknamnet ”Teflon-toryn”.

Anna-Maja Persson

Reporter Storbritannien

Lika stor som framgången är för Boris Johnson, lika stor är förnedringen för Labourledaren Keir Starmer. Det här var hans chans att vända skutan och bevisa att Labour fortfarande kan vinna val. Att valförlusterna försvann tillsammans med den förre partiledaren Jeremy Corbyn.

I stället skickar Hartepool en konservativ parlamentsledamot till House of Commons i London för första gången i valkretsens historia. Och det trots att oppositionen, det vill säga Labour, så gott som alltid brukar vinna fyllnadsval i Storbritannien.

Ryktas om krismöte

Torypartiets seger i Hartepool är en fortsättning på den konservativa våg som svept över England. I valet 2019 ledde den till att Tories vann flera mandat i det som kallas ”Labours röda mur”, traditionella arbetarklassfästen i norra England där många röstade ja till brexit.

Hade det inte varit för Nigel Farage och hans Brexitparti så hade Hartlepool blivit blått redan 2019. Nu när Brexitpartiet gått i graven tycks de rösterna i stället ha gått till konservativa partiet.

Labourledaren Keir Starmer har sagt att han personligen tar på sig ansvaret för en eventuell valförlust i Hartlepool. Men han har samtidigt sagt att hans sikte är inställt på seger i nästa parlamentsval, så ingenting tyder på att Sir Keir tänker avgå.

Det ryktas om kommande förändringar i Labours skuggregering. Det ryktas om att vänsterfalangen i partiet ska hålla krismöte och kräva en ny inriktning för Labour, oklart var det kan leda till.

Är i ett ingemansland

Vad som än händer har Keir Starmer stora bekymmer. Han anklagas för att vara otydlig, okarismatisk och okänd bland väljarna. Den allvarligaste kritiken handlar om att kärnväljarna inte känner att Keir Starmer representerar deras åsikter. Att han inte talar samma språk som dem. Att han lever i en bubbla i London där man inte vet (inte bryr sig om) vad som händer i resten av landet.

Det har sagts att Labour under Keir Starmers befäl befinner sig i ett ingenmansland. Utan riktning, utan visioner. Hans anhängare hävdar att dagens Labour är ett helt annat parti än det som förlorade valet 2019. De menar att det tar tid att komma igen efter Jeremy Corbyns katastrofval, och att väljarna måste ha tålamod.

Men efter Hartlepool finns en känsla av att tiden inte riktigt finns, att det faktiskt är bråttom. För om Keir Starmer ska kunna stoppa väljarflykten måste han agera nu.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.