Anti-Brexit demonstranter i Liverpool. Foto: Paul Ellis/AFP/TT

Analys: ”Brexitkrisen är som en Monty Python-sketch”

Uppdaterad
Publicerad

ANALYS · Den brittiska humorgruppen Monty Python gjorde en klassisk sketch där tyska och grekiska filosofer möts i en fotbollsmatch. När domaren blåser till avspark spatserar spelarna iväg åt olika håll och filosoferar med sig själva. Ingen rör bollen. Det går att dra paralleller till hur det konservativa Torypartiet och det största oppositionspartiet Labour hanterat brexitkrisen.

Anna-Maja Persson

utrikesreporter

Med bara ett halvår kvar till dagen b som i brexit tycks risken för att Storbritannien kan komma att lämna EU utan ett avtal bara öka. Premiärminister Theresa Mays utträdesplan har förkastats av EU. Men i stället för att utnyttja regeringen Mays svaghet och flytta fram positionerna håller Labourpartiet på att slitas sönder inifrån.

Balansgång på skör lina

För när nu Labourpartiet samlas i Liverpool för sin årliga kongress är det ett parti som härjas av svåra interna problem. Den liberala falangen ser med oro på vänsterfalangens dominans. Många medlemmar är missnöjda med hur partiledningen med Jeremy Corbyn i spetsen hanterat upprepade anklagelser om antisemitism. Flera parlamentsledamöter har valt att inte ens komma till Liverpool.

I brittiska medier spekuleras det om att missnöjet kan leda till att parlamentsledamöter bryter sig ut och bildar ett nytt parti.

När det gäller brexit kräver Labour att ett utträdesavtal ger exakt samma fördelar som Storbritanniens EU-medlemskap ger, och att man tänker rösta ned alla avtalsförslag från Theresa May som inte uppfyller kraven.

Men brexitfrågan är en balansgång på skör lina för Jeremy Corbyn.

Inför partikongressen har fler än 100 motioner kommit in med krav på en ny folkomröstning om brexit. Flera av de största fackförbunden har sällat sig till skaran.

Fortsätter bråken?

EU-skeptikern Corbyn har länge duckat kraven. I stället har han sagt sig vilja respektera folkets vilja och krävt nyval, inte en ny folkomröstning.

Men nu syns tecken på en kursändring. I en intervju gjord under kongressens första dag säger Corbyn att Labours medlemmar ska få tillfälle att tycka till i brexitfrågan under tisdagen. Om medlemmarna då säger att de vill ha en ny folkomröstning måste demokratin ha sin gång, säger Corbyn. 

I Monty Pythons sketch vaknar de grekiska filosoferna till liv i slutet av matchen. I sista skälvande minuten börjar de helt plötsligt sparka boll och gör mål på tyskarna.

Frågan är om Labourpartiet kommer att göra det samma och på allvar börja utmana regeringen May. Eller om splittringen och bråken bara fortsätter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.

Brexit

Mer i ämnet