Storbritanniens premiärminister Theresa May meddelade sin avgång som partiledare under fredagen. Foto: Dominic Lipinski/AP/TT

Analys: ”Brexitprocessen blev Theresa Mays fall”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Oavsett vad man tycker om premiärminister Theresa May var det ett avgörande ögonblick, ”a defining moment”, i Storbritanniens historia när hon meddelade sin avgång utanför 10 Downing Street under fredagen.

Anna-Maja Persson

Reporter Storbritannien

Strax innan hon vände ryggen åt det församlade medieuppbådet brast rösten och tårarna kom. Och även som åskådare var det svårt att inte bli berörd.

För Theresa May är känd för att vara en riktig hårding, och till och med hennes motståndare har beundrat hennes pliktkänsla och beslutsamhet. Men hon är också känd för sin ovilja att kompromissa och lyssna till andras åsikter.

Kritiken inte nådig

Likt en katt med nio liv har Theresa May överlevt misstroendeomröstningar och tjuvnyp från alla håll och kanter. Men till slut blev situationen ohållbar och brexitprocessen blev hennes fall.

Kritiken har på senare tid inte varit nådig. Det har sagts att May satt sin egen och sitt konservativa Torypartis överlevnad främst, på bekostnad av landets bästa.

Besvikna och förbannade Toryväljare har visat sitt missnöje genom att rösta på Nigel Farage och hans Brexitparti i lokalvalen och EU-valet.

Flera möjliga efterträdare

När Theresa May avgår den sjunde juni är det startskottet för en formell procedur att hitta en efterträdare. Många har redan känt sig kallade och aviserat sitt intresse mer eller mindre öppet. De tre brexitörerna Boris Johnson, Dominic Raab och Michael Gove tippas allmänt vara med i slutstriden.

Andra namn som nämns är Andrea Leadsom, Penny Mourdaunt, Sajid Javid och Jeremy Hunt.

Enligt opinionsmätningarna ligger den före detta utrikesministern Boris Johnson bäst till. Anhängarna menar han är den ende som kan ena det svårt splittrade Torypartiet och ingjuta hopp och framtidstro bland medlemmarna. Kritikerna menar att han är en yvig pajas som saknar organisationsförmåga.

Lyckas efterträdaren bättre?

Och det är bråttom att hitta en efterträdare. Målet är att ha en ny partiledare/premiärminister på plats i slutet av juli, när parlamentet tar sommaruppehåll.

Men den stora frågan är om Theresa Mays efterträdare kommer att lyckas bättre med det hon inte klarade av; att få parlamentets stöd för en brexitstrategi.

Oavsett om det handlar om en avtalslös brexit eller ett omförhandlat avtal med EU.

Nästa akt i brexitdramat

Många brittiska analytiker ser framför sig en turbulent höst där nyval verkar alltmer troligt. Det största oppositionspartiet Labour kommer inte stillatigande att se på när en hårdför brexitör försöker driva igenom en avtalslös brexit, utan kommer sannolikt att ta första bästa chansen att väcka misstroendeomröstning.

Så när Theresa Mays hyllningskörer har tystnat väntar nästa akt i brexitdramat. Ett drama som inte tycks ha något slut.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.