Foto: Miraflores press/TT

Analys: ”Coronakrisen gör Venezuela sårbart”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Trump skickar krigsfartyg till Karibien en vecka efter att USA väckte åtal mot Venezuelas president Maduro. Det är svårt att tolka det som något annat än att USA vill utnyttja coronakrisen för att tvinga fram ett regimskifte i Caracas.

Tigran Feiler

Korrespondent, Latinamerika

Den senaste veckan har USA:s utspel om Venezuela kommit i strid ström – åtal mot Maduro med 15 miljoner dollar i belöning för information som leder till att han kan gripas och ställas inför rätta, löfte om att lyfta de ekonomiska sanktionerna om en övergångsregering upprättas och nu alltså den största militära upptrappningen i regionen på många år.

Coronakrisen gör Venezuela sårbart

Den senaste veckan har USA presenterat en yvig samling åtgärder som blandar käppar och morötter med hopp om att tvinga fram ett regimskifte i Caracas. Och tidpunkten är knappast en tillfällighet – Trump vet att coronakris och låga oljepriser gör Venezuela sårbart.

När fotograf Sara Murillo Cortes och jag besökte Venezuela för ett par veckor sedan märktes en försiktig optimism. Regeringen har tillåtit en dollarisering av ekonomin och lättnader av regler för import och export. Nya affärer och restauranger poppar upp i Caracas och borta var tidigare års värsta varubrist.

Fem miljoner har flytt Venezuela

Men de strukturella problemen kvarstår och en vanlig venezolansk lön räcker till plågsamt lite på den dollariserade importmarknaden. Uppemot fem miljoner människor har flytt krisen i Venezuela och många familjer är beroende av pengar som migranterna skickar hem. När coronakrisen nu leder till att land efter land lägger sin ekonomi på is riskerar floden av hårdvaluta att sina.

Efter en uppmärksammad utlandsturné där höjdpunkten var rollen som hedersgäst på Trumps ”State of the Union” återvände oppositionsledaren Guaidó till Venezuela för att blåsa liv i protesterna mot Maduros styre. Men när vi besökte en oppositionsdemonstration i Caracas med Guaidó i spetsen var det tydligt att luften helt gått ur proteströrelsen. Ett tusental demonstranter – en blek skugga av de folkmassor som fyllde gatorna för ett år sedan.

USA:s inblandning är kontroversiell

Trump vill nu spela en mer aktiv roll i försöken att största Maduro. Men frågan om USA:s militära inblandning är kontroversiell – även på oppositionssidan. Vissa ser ett utländskt ingrepp som enda sättet att tvinga bort Maduro från makten. Men andra varnar för att en militär intervention skulle kasta in landet i en våldsspiral som ingen kommer kunna kontrollera.

När världens samlade ögon riktas mot coronaviruset genomför USA nu en av de största militära operationerna i Latinamerika på 30 år. Då var siktet inställt på Panama – landets ledare Noriega åtalades för droghandel och störtades med en militärinvasion.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.