Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hittills har drömmen om en högernationalistisk supergrupp inte förverkligats, säger SVT:s EU-reporter Christoffer Wendick. Marine Le Pen och Viktor Orbán till höger i bild. Foto: Gustav Schön/SVT/Zoltan Fischer//TT

Analys: Därför vill Orbán träffa Le Pen nu 

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

De flesta politiker i Europa har inte velat ha med henne att göra. Franska nationalisten Marine Le Pen har inte ens varit välkommen i Budapest hos premiärminister Victor Orbán. Fram tills nu – när de båda ömsesidigt behöver varandra.

Christoffer Wendick

EU-reporter

Hon har länge velat träffa honom. Han har hållit avståndet. Fram tills nyligen var Orbáns parti Fidesz medlem i den största gruppen i EU-parlamentet, EPP. Men när han nu inte längre får sitta med i det finrummet riskerar han inte längre så mycket genom att träffa en av Frankrikes mest polemiska figurer.

Båda två går till val i vår. Mötet i Budapest ger ett mycket användbart erkännande som både önskar. Le Pen, som utmanar Emanuel Macron i franska presidentvalet, behöver visa väljarna att hon kan föra sig bland europeiska ledare.

Hennes nu största hot inför valet heter Éric Zemmou. Han slåss om i stort sett samma väljare som Le Pen – och har faktiskt redan hälsat på hos Viktor Orbán. Men mötet skedde på ett bibliotek. Le Pen däremot, får träffa Orbán på hans kontor.

Kliar varandras ryggar

För Ungerns premiärminister handlar mötet om ett erkännande för regeringens vägval. Den franska presidentkandidaten har hyllat honom för hans trots mot Bryssel och för hans hårda politik mot invandring.

Att en av de tyngsta politikerna i Frankrike understödjer honom i kampen mot EU är välkommet för honom i valrörelsen. Oppositionen kritiserar honom för att ha satt landet på sidolinjen i unionen genom sin ständiga konfrontation med Bryssel.

På mötet i Budapest i dag handlar det mest om att klia varandras ryggar. Men de två knyter också nya band i hopp om att en dag kunna bilda nationalistisk supergrupp i EU-parlamentet som kan samla alla partier höger om högern. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.