Varför protesterar amerikanarna? Foto: TT

Analys: Demonstranterna styrs av desperation, matematik och Brad Pitt

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Dödstalet fortsätter att stiga. Men protester mot nedstängningen avlöser varandra runt om i USA. Förenade i oron för att inte ha mat för dagen, har en brokig skara människor samlats för att visa sitt missnöje. Men inte mot presidenten.

Fouad Youcefi

Reporter

Under parollen ”Reopen” har det protesterats i Michigan, Wisconsin, Kalifornien och på många andra platser i USA. Det har varit långt ifrån några massiva protester, och opinionsundersökningar visar att en överväldigande majoritet i USA stöttar reglerna om nedstängning och social distansering.

Men demonstranter fortsätter envist att dyka upp på huvudgator och vid delstatsparlamenten. Det är inte konstigt. 26 miljoner amerikaner har ansökt om arbetslöshetsersättning senaste fem veckorna. Det motsvarar 15 procent av hela den amerikanska arbetskraften. Många som ansökt har dessutom inte beviljats några bidrag. Och än väntar många på de 1 200 dollar som USA:s president meddelat att amerikanerna ska få.

Coronapandemin

Läget blir helt enkelt alltmer desperat för många, som slits mellan att hjälpa undvika fler döda och att kunna försörja sina familjer. Att förlora sitt arbete i USA innebär dessutom att man ofta förlorar sin sjukförsäkring samt pengar för att betala barnens skolgång eller förskola.

Här kommer matematiken – och Brad Pitt in.

Spelar avdankad bankhaj

I filmen The Big Short, om finanskrisens vinnare och förlorare, spelar Brad Pitt en avdankad bankhaj som satsar stort på att bostadsmarknaden i USA ska kollapsa. En replik från filmen upprepas nu av många som protesterar i USA. ”För varje procent som arbetslösheten går upp, så dör 40 000 människor, visste ni det?”.

Citatet har blivit till sanning för en del demonstranter, men stämmer det?

Ja-ish.

Det finns en gammal studie från 1981 som beskriver hur 37 000 människor dör för varje procentenhets ökning av arbetslösheten i USA. Den studien fokuserade på en mer långsiktig arbetslöshet, när amerikanska jobb flyttade utomlands, och har inte tagit höjd för hur många dödsfall som kan förhindras genom andra typer av åtgärder, som exempelvis en check på 1 200 dollar.

Men i brist på nyare välkända studier används nu siffran i The Big Short när en del börjat räkna och jämföra.

Över 50 000 amerikaner döda hittills

Hittills har över 50 000 amerikaner dött med covid-19. Om arbetslösheten ökar med tio procentenheter, som de flesta bedömare tror så skulle det enligt Brad Pitts karaktär innebära uppemot 400 000 döda i hjärtstopp, självmord och annat.

Med det – förvisso haltande – räkneexemplet är det inte svårt att förstå människorna som gett sig ut på gatorna för att protestera. Men de är en brokig skara. Det är alltifrån konservativa grupperingar, vaccinationsmotståndare och vanliga oroade amerikaner som protesterar.

Men trots att många av de som demonstrerar vill att landet ska öppna betydligt snabbare än vad president Donald Trumps riktlinjer för att öppna upp USA igen dikterar, så protesterar nästan ingen mot presidenten själv.

Tvärt om har många Trumpsupportrar deltagit i protesterna, som istället riktat sig mot de lokala guvernörerna runtom i USA.

I New York, med närmare 40 procent av alla döda i hela USA röt guvernören Andrew Cuomo till på en fråga om inte lösningen, det vill säga nedstängningen, är värre än problemet.

“Hur kan botemedlet vara värre än sjukdomen om sjukdomen är potentiell död”, svarade guvernören.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Coronapandemin

Mer i ämnet