Foto: Tim Ireland/TT

Analys: ”Den brittiska regeringen är i fritt fall”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Hon är just nu Europas ensammaste kvinna och kan redan i morgon förlora makten. Efter beskedet att Theresa Mays brexitminister Dominic Raab avgår är den brittiska regeringen i fritt fall. Fler ministeravhopp är att vänta. Också den brittiska börsen störtdök. Nu slipas knivarna och vad som helst kan hända. Nyval och en ny folkomröstning rycker allt närmare.

Erika Bjerström

Klimatkorrespondent

Det första som hände när Storbritanniens brexitminister Dominic Raab på torsdagsmorgonen meddelade att han avgick var att pundet föll rejält och börserna vände neråt. Om börsen på allvar får brexitfrossa kan det avgöra utvecklingen det närmaste dygnet. En ekonomisk kris är det sista som brittiska parlamentsledamöter vill riskera i en tid då det politiska läget redan är mycket bräckligt.

Också arbetsmarknadsminister Esther McVey avgick på torsdagförmiddagen i protest mot Mays brexitavtal. Fler ministeravhopp är att vänta. 

Brexit

Starka rykten har i veckor gjort gällande att premiärminister May kommer att utmanas med begäran om förtroendeomröstning i parlamentet. Minst 48 konservativa parlamentsledamöter behöver brevledes begära detta. Enligt reglerna kan en förtroendeomröstning ske först 24 timmar efter att en begäran lämnats in, då med orden ”denna församling har inget förtroende för Hennes Majestäts regering”.

Kan stå utan regering redan i morgon

Det som krävs är att sju Toryparlamentariker, eller samtliga parlamentariker från demokratiska unionistpartiet DUP, röstar nej till regeringens brexitplan. I så fall kan Storbritannien stå utan regering redan i morgon. Theresa May sitter då kvar i cirka två veckor medan förhandlingar inleds om att bilda en ny regering. Misslyckas det blir det nyval.

Theresa May är just nu Europas ensammaste kvinna, satt att genomdriva ett beslut fattat i en folkomröstning, ett beslut som hon själv inte stödde från början. Hon har övergivits av sina närmaste i regeringskretsen och utsätts från massiv kritik från alla politiska läger. När en avtalstext på 585 sidor till slut presenterades på onsdagskvällen, full av kompromisser, tog det bara åtta timmar innan det sprack. Regeringen har många ministrar som är djupt missnöjda med avtalsförslaget trots att de i går slöt upp bakom henne. När så hennes brexitminister, en av nyckelpersonerna, väljer att lämna, med motiveringen att avtalet hotar Storbritanniens integritet, ja då är också avtalet dött.

Kritiserat avtal

I avtalet har May tvingats till betydande eftergifter vilket hennes avgående brexitminister Raab satt ord på. Han kritiserar den del av avtalet som öppnar för att Storbritannien under en övergångsperiod ska ingå i en tullunion med EU, ett arrangemang som ska gälla under en obestämd tid tills ett regelrätt handelsavtal förhandlas fram mellan Storbritannien och EU. Den svåra gränsfrågan med Nordirland innebär att ytterligare EU-regler ska gälla vid gränsen för att EU ska acceptera att det inte finns någon regelrätt, bevakad gränsövergång. Enligt Raab ger också avtalet EU ett veto över hur och när Storbritannien fullt ut kan lämna EU eftersom Storbritannien inte ensidigt kan säga upp tullunionen.

” Avtalet är en hybrid…ingen demokrati har någonsin skrivit under på att styras av ett så omfattande regelverk, pådyvlat utifrån och utan nån som helst demokratisk möjlighet att kontrollera de lagar som införs” skriver han bland annat i sitt avskedsbrev.

Också den avhoppade utrikesministern Boris Johnson har sagt att avtalet förvandlar Storbritannien till en lydstat under EU. Utsikterna att brittiska parlamentet nu ska rösta ja till Mays avtalsförslag till brexit är mycket små. Labourledaren Jeremy Corbin förkastar också avtalet.

Hoppas på ny omröstning

Ur det kaos som nu uppstått hoppas anhängarna till en ny folkomröstning att den kommer äga rum efter att Mays regering kollapsat. Opinionen för en ny folkomröstning har vuxit sig allt starkare. Den 20:e oktober demonstrerade uppemot 700 000 personer i London till stöd för en ”People's Vote”. Marschen hade initierats av Londons borgmästare Sadiq Khan, labourpolitiker som är den senaste att ansluta sig till kravet på en ny folkomröstning. Labourledaren Jeremy Corbyn däremot står fortfarande fast vid att en brexit ska ske. Också en rad tunga fackförbund har slutit upp bakom kravet.

I dag stödjer 49 procent av britterna att vara kvar i EU medan 41 procent fortfarande stödjer kravet om utträde.

May har med sitt avtalsförslag lyckats få både brexitanhängare och brexitmotståndare i sitt eget parti emot sig. Hon möter starkt motstånd från Labour, LibDems, och hennes DUP-allierade.

Kanske hennes ord i går kväll ger en fingervisning om att May personligen kommit till vägs ände. May gjorde klart att detta var den brexitdeal som hon ser möjlig, eller så blir det ingen deal. I alla fall inte under hennes ledarskap. Det är ingen vild gissning att hon skulle lämna sitt uppdrag med en suck av lättnad.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Brexit

Mer i ämnet