Simin Rezai flydde från Afghanistan, men fick inte stanna i Sverige.Nu bor hon under broarna i Paris. Foto: Emil Larsson

Krönika: ”Den glupande hungern vittnar om hennes utsatthet”

Publicerad
Analys ·

Hon flydde från Afghanistan, men fick inte stanna i Sverige. Myndigheterna trodde inte på hennes berättelse om tvångsgifte, misshandel och våldtäkt. Hon försvann, men SVT:s Korrespondenterna hittade henne – bland tälten under broarna i Paris.

Claes JB Löfgren

Utrikesreporter

Vårt möte är en ren slump och Simin Rezai är misstänksam och avvisande. Hon tror att vi är svenska poliser som rest till Paris för att gripa henne, ta henne till Sverige och flyga henne tillbaka Afghanistan. 

Till slut börjar hon sakta prata. Under sin första vecka i Paris har hon levt på frukt och vatten, som frivilliga hjälparbetare delar ut bland migranterna som sover utomhus runt Porte de la Chapelle. Hennes sista pengar gick till ett franskt SIM-kort. 

Runt 2000 ungdomar rest från Sverige

Migrationsverket och hon är överens om att hon var 15 år och kom från Afghanistan när hon sökte asyl i Sverige 2016. Men migrationsdomstolen tror inte att hon flytt från ett tvångsäktenskap med en redan gift 50-årig man som, enligt Simin, våldtog och misshandlade henne. Motstridiga och vaga uppgifter, skriver domstolen om hennes berättelse. 

Vi är i Paris för att berätta om afghanska ungdomar som fått nej till asyl i Sverige och rest hit för att undgå att bli avvisade till hemlandet. Ingen vet hur många de är, men hjälparbetare här tror att omkring 2000 unga afghaner rest från hit sedan asylreglerna skärptes i Sverige. Runt Place de la Chapelle träffar vi hela tiden unga män från Luleå till Alvesta. 

Simin är den enda tjejen. Vi kan förstås inte bedöma det rimliga eller orimliga i Simins berättelse. Men de svarta ringarna under ögonen och en glupande hunger vittnar om 19-åringens utsatthet i en stad hon aldrig satt sin fot i och vars språk hon inte talar. 

Efter tre år i Sverige har nu migrationsdomstolen metodiskt betat av lagstiftningens alla krav som måste uppfyllas för att få stanna i Sverige. Säkerheten i hennes hemprovins Maidan Wardak anses tillfredsställande. Den uppgivna risken för självmord om hon blir avvisad finns inte. Domstolen skriver visserligen att hon mår dåligt, men att hennes psykiska ohälsa ändå är av tillfällig natur. Uppgifterna om tvångsäktenskapet, att hennes föräldrar är döda och att hennes bror försvann under flykten saknar trovärdighet. Istället, skriver domstolen, ”bedöms hon inte sakna manligt nätverk i Afghanistan”. 

Kan välja att gå under jorden

Den 7 november grips hon tillsammans med hundratals andra hemlösa migranter. Simin och de andra afghanerna lämnar fingeravtryck. Om de redan finns i svenska register ska de skickas tillbaka till Sverige enligt EU:s så kallade Dublinförordning. Men det blir bara träff för vissa, ingen kan förklara varför. Därför är det som nu följer ett lotteri. 

De som inte får träff kan genast söka asyl i Frankrike och under processen får de mat och logi. Men de som får träff ska skickas tillbaka till Sverige. Om de istället går under jord kan de söka asyl på nytt om 18 månader. 

Hur det gick för Simin? Det blev träff. Till oss säger hon att hellre begår självmord än återvänder till Sverige och därmed Afghanistan. I så fall återstår bara att hålla sig undan. I 18 månader. 18 månader på Paris gator för Simin. 

Mer om Simin Rezai ser du i Korrespondenterna den 3/12 kl. 20:00 i SVT2.

Programmet kan också ses i SVT Play från den 30/11.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.